Любопитно

Война за ваксини между ЕС и Великобритания, застрашени ли са доставките

О стра словесна война между Европейския съюз и Великобритания застрашава доставките на ваксини срещу коронавирус. 

До напрежението се стигна, след като фармацевтичната компания AstraZeneca обяви, че ще съкрати с 60% доставките за ЕС през първото тримесечие на годината. До месец март тя трябваше да произведе около 80 милиона дози за 27-те държави членки. 

По-малко нови случаи на коронавирус, но и по-малко тестове

Продуктът, създаден с учени от Оксфорд, се прилага активно във Великобритания от края на 2020 г., но още чака одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Ваксината на AstraZeneca има само 8% ефективност при хората над 65 години и затова вероятно няма да се употребява за възрастни хора в ЕС. С това гръмко заглавие излязоха в началото на седмицата два вестника в Германия – финансовият „Хандесблат“ и таблоидът „Билд“. 

Расте броят на заразените у нас с британския щам на коронавируса

От фармацевтичната компания незабавно опровергаха съобщението, като отбелязаха, че цифрата 8% е „напълно невярна“. Германският здравен министър я описа като „спекулация“, но не скри безпокойството си от факта, че в клиничните изпитания са участвали по-малко възрастни хора в сравнение с тези на други производители.  

Всичко това съвпадна с новината, че Европейската комисия ще блокира износа на ваксини срещу коронавируса за страни извън блока, като Великобритания например. Причината – съкращаване на планираните доставки.  

Нови строги ограничения при пътуване в Европа

„Европейският съюз иска да знае точно колко дози са били произведени от AstraZeneca и на кого са били доставени“, коментира Стела Кириакидис, еврокомисар по здравеопазването, цитирана от NOVA.

Миналият петък британско-шведската компания информира Брюксел, че изостава от целите си поради производствени проблеми и няма да може да достави договорените количества до края на март. Друг голям производител на ваксини –  Pfizer/BioNTech, също предупреди, че ще намали доставките, защото не насмогва с производството. 

След втората доза на ваксината американски конгресмен даде положителна проба за COVID-19

Така беше нанесен двоен удар върху усилията на ЕС да се справи с пандемията. Ако наистина се стигне до намаляване на количествата доставени ваксини, имунизацията на Стария континент ще се забави. Европейски медии твърдят, че AstraZeneca е продала от договорените и произведени количества за ЕС на Великобритания и затова сега не може да достави обещаните на Общността. 

Moderna потвърди за забавяне в доставките на ваксината ѝ извън САЩ

Европейската комисия дори обмисля да изпрати фирмата на съд. 

Заради кризата ЕС предложи да се създаде регистър на изнасяните ваксини и да въведе „механизъм за прозрачност“.  

„Всички компании, които произвеждат ваксини срещу COVID-19 в ЕС, ще трябва предварително да уведомяват, ако искат да изнасят за трети страни. Хуманитарните доставки, разбира се, няма да бъдат засегнати. ЕС иска да предприеме действия, за да защити гражданите и техните права“, заяви  Стела Кириакиди.

Обявиха общия брой ваксини, които България очаква до края на 2021 г.

Германия първа каза „да“ на предложението. Досега ЕС е похарчил 2,7 млрд. евро за бързото развитие и производството на коронавирусни ваксини. Съюзът е платил 360 млн. евро за 300 млн. дози още през август, защото на продукта на Оксфорд се залагаха най-големи надежди. България също е заявила най-големи количества от него, тъй като за разлика от ваксините на Phizer  и Moderna, AstraZeneca не изисква специални фризери за съхранение и транспорт. 

Междувременно Европейската агенция по лекарствата съобщи, че следващите ваксини, близки до одобрение ще бъдат вектори. Напредва оценката и на ваксината на шведската компания Janssen.  

„Астра Зенека” предложи на ЕС още осем милиона ваксини

„Оценяваме още няколко ваксини срещу COVID-19, които са в процес на разработка. Става дума за най-малко 15. В това число и руската ваксина  „Спутник V“. Оценяваме  и въздействието и на 180 предложени лечения, но решенията предстоят по-късно тази година“, обяви Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

Все още няма достатъчно проучвания дали одобрените в ЕС ваксини действат срещу разновидностите на вируса, но най-вероятно препаратите са подходящи срещу британския щам.