България

Неуспешен опит за възстановяване на фериботната връзка между Кипър и Гърция

Неуспешно завърши новият опит след 20-годишно прекъсване да се възстанови фериботната връзка между Кипър и Гърция.

Нито една оферта не е подадена в търга, чийто срок изтече вчера след обявяването му от правителството на Кипър на 11 декември, въпреки че 24 потенциални участници са заявили интерес и са закупили тръжна документация, съобщи заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Василиос Димитриадис.

„Неподаването на оферти може да се дължи на икономически несигурните условия в резултат на пандемията от Covid-19, която несъмнено засяга корабоплаването, по-специално секторите за пътници и фериботи“, се казва в официалното съобщение на министерството.

Заради коронавируса все още е неясно и развитието на туризма през тази година.

Предвиждаше се договорът за ферибота да бъде за 15 млн. евро за 3 години, с държавна субсидия от Кипър до 5 млн. евро годишно. Подкрепата за него с държавни средства бе одобрена от Европейската комисия, тъй като той се оценява като „услуга от общ икономически интерес” съгласно правилата на ЕС.

Очакваше се фериботът да заработи от май или юни тази година. Изискванията бяха по линията да бъдат осигурявани 31 курса годишно, при капацитет на кораб от минимум 200 пътници.

Морската пътническа връзка между Кипър и Гърция трябваше да обогати наличните транспортни средства и да създаде нова пазарна ниша за пътуващите от и до островната държава и Европа. По експертна оценка възстановяването й щеше да бъде изключително изгодно за развитието на целия регион на Източното Средиземноморие.

Целият проект на фериботната връзка Кипър-Гърция ще бъде преоценен, когато условията позволяват и след контакти с корабоплавателната индустрия“, се посочва още в официалното съобщение за края на търга.