Днес

Николай Витанов: Големите ученици не спазват мерки и заболеваемостта при тях е с 60% повече

Николай Витанов: Големите ученици не спазват мерки и заболеваемостта при тях е с 60% повече

© Скрийншот “Нова тв

Математикът на оперативния щаб за борба с коронавируса Николай Витанов заяви пред БНТ, че не вижда никакви проблеми в пускането в училище на учениците до 7 клас. По думите му при тях заболеваемостта е в нормата и също така те предават помежду си вируса, като почти не заразяват възрастни хора. Той даде за пример връщането на най-малките ученици в клас от началото на януари и как това не е довело до покачване на броя новозаразени.

„Проблемът идва при големите ученици, тези от 8 до 12 клас. Те не спазват мерки, не слушат какво им се говори. С 60% повече е заболеваемостта при тях спрямо средната. За тях трябва да се внимава много“, предупреди Витанов.

Според него властите правилно са взели решение заведенията да не бъдат включени в разхлабените мерки и да останат затворени и през февруари. Той обясни, че ако в ресторантите се ходи просто да се вечеря, то тогава тяхната опасност е 7 от 10 по американска скала, която изчислява кои са най-рисковите места. По думите ми „българинът е по-друг човек“ и обичал да се весели продължително време в заведенията, като така рискът скачал до 9 от 10.

„Народът трябва да изтърпи до лятото, когато ваксинацията ще стане масова. При желание на хората до август-септември може да са ваксинирани около 2 млн. души, което ще доведе до колективен имунитет“, каза той.

Витанов обясни, че между 17 и 20 процента от населението вече се е срещнало с коронавируса. Според изчисленията му към момента скритата заболеваемост е спаднала двойно спрямо лятото, като това се дължи на увеличаването на тестовете.