Любопитно

Тревога в Гърция, по-опасен ли е южноафриканският вариант на коронавируса

Г ръцкият зам.-министър по управлението на кризи Никос Хардалиас и председателят на националната организация за обществено здраве Панайотис Аркуманеас заминаха спешно за Солун след установяване на южноафриканската мутация на новия коронавирус в района, съобщи АНА-МПА.

Било е решено, че присъствието им в Солун е необходимо, след телеконферентен разговор по-рано днес с ръководителя на епидемиологичната комисия Сотирис Циодрас и други експерти за оценка на ситуацията.

Смята се, че южноафриканският вариант на коронавируса е по-устойчив на разработените ваксини. Освен че доминира в Южна Африка, този вариант вече е открит в над 20 страни, сред които Австрия, Великобритания, Норвегия, Япония.

Проф. Мутафчийски с тревожна прогноза за развитието на пандемията

По какво се различава южноафриканският вариант?
Всички вируси, включително този, който причинява Covid-19, мутират. Тези малки генетични промени се случват, когато вирусът прави нови свои копия, за да се разпространява. Повечето от тях са без голямо значение, но някои могат да го направят по-заразен или заплашващ гостоприемника – хората.

Южноафриканският вариант е наречен 501.V2. Няма доказателства, че новият вариант причинява по-сериозни заболявания за хората, които се заразяват с него. Както при оригиналната версия на коронавируса, рискът е най-висок за хора в напреднала възраст или със съпътстващи заболявания.

Има обаче опасения, че може да се разпространи по-лесно и че ваксините може да не работят толкова добре срещу него.

Кантарджиев: Новият щам на ковид-19 в България е 7 пъти по-заразен

Какво казват експертите?
Южноафриканският вариант носи мутация, наречена E484K, наред с други.Подобно на британския вариант, той е по-заразен, което може да наложи по-строги ограничения за обществото, за да се контролира разпространението.

Учените смятат, че е твърде рано да се каже как мутациите ще повлияят на ефективността на ваксините. Д-р Саймън Кларк, експерт по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, казва, че южноафриканският вариант има редица допълнителни мутации, включително промени в някои от спайк протеините на вируса – тези, които коронавирусът използва, за да влезе в човешките клетки.

Предварителни резултати за ваксината на Moderna показват, че тя е ефективна срещу южноафриканския вариант, въпреки че имунният отговор може да не е толкова силен или продължителен.

Нови строги ограничения при пътуване в Европа