Любопитно

Астра Зенека ще достави още 9 милиона дози на Европа

А стра Зенека ще достави още 9 милиона дози на Европа през първото тримесечие на тази година, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. С това общият брой на дозите, доставени от фармацевтичната фирма за Европа, ще достигне 40 милиона.

Астра Зенека ще започне доставките седмица по-рано от предвиденото, заяви Фон дер Лайен в Туитър. „Освен това компанията ще разшири производствения си капацитет в Европа“, добави тя.

ЕС одобри трета ваксина срещу COVID-19

Днес председателката на ЕК проведе стратегически преговори с главни изпълнителни директори на фармацевтични предприятия, сключили договори за доставка на ваксини срещу Ковид-19, предаде ДПА. „Пандемията показа ясно, че производствените капацитети са ограничаващ фактор“, заяви Фон дер Лайен в писмено изявление след края на видеоконферентния разговор, посветен на подготовката за борба с пандемията, новите щамове на коронавируса и производството.

Moderna потвърди за забавяне в доставките на ваксината ѝ извън САЩ

„От жизненоважно значение е да отговорим на тези предизвикателства“, добави тя, като подчерта, че „индустрията ще бъде важен партньор“ в подобряването както на дългосрочната готовност, така и на непосредствените предизвикателства, свързани с Ковид-19.

На срещата присъстваха директори на Астра Зенека, Бионтех/Пфайзер, Джонсън и Джонсън, Санофи, Модерна и CureVac.

Война за ваксини между ЕС и Великобритания, застрашени ли са доставките