Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Димитров: Черноморието няма да има проблеми с водата

Ч ерноморието – и Северното, и Южното, няма да имат проблеми с водата тази година.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров на пресконференция в Бургас. 

Димитров, заедно със заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, инспектираха състоянието на язовирите в регионите на  Варна и Бургас.

Министърът посочи, че по-рано днес е инспектирал язовир „Камчия“, както и двата допълнителни водоснабдителни източника в областта – язовирите „Порой“ и „Ахелой“, които ще претърпят ремонт, преди да могат да се използват.

„До декември бяхме притеснени, защото имахме вода само до май или юни. В момента, ако проверите, водата вече е в двата язовира. Единствените възможности за област Бургас са тези два язовира. Те са ваш късмет. Язовирите са в много лошо състояние, тъй като не са подлагани грижи за тях през годините, почти нищо не им работи и трябва да се ремонтират. В днешно време да се построи язовир е изключително скъпо и трудно – практически е почти невъзможно. А на нас ни трябваше бързо и спешно решение за водоснабдяването в областта. Това беше нашата алтернатива – да вземем тези два язовира и да ги направим резервоари за Бургас. Целта беше обаче не да ги вържем с някакви временни тръби, които да траят 2-3 години, а да са нещо, на което и децата ви ще могат да се радват, и Бургас да знае, че дори ако някога да се наложи спирането на „Камчия“ (например, ако трябва да се почиства), градът има вода за 1 година“, посочи министър Димитров.

По думите му в момента не съществуват притеснения по отношение водоснабдяването за цялото Черноморие.

„В момента язовир „Камчия“ е на ниво 174 милиона кубически метра, имаме 98 милиона питейна вода, която може да бъде за Варна и Бургас. Вие годишно ползвате 90 милиона. Общият обем на този язовир е 233 милиона куб. м. Ние се стремим да го държим на 200 милиона максимум“, поясни той.

Министър Димитров заяви, че двата язовира – „Порой“ и „Ахелой“, са изключително необходими за Бургас като резервен източник на водоснабдяване.

„Те сега не са използваеми. Това, че ще бъдат резервоари и че могат да се ползват веднъж на три години, пак ще е много добра възможност за града. За следващата година нито Варна, Нито Бургас могат да се притесняват за вода,защото язовира има количество за година и няколко месеца, включително при силен туристически сезон“, посочи още министър Емил Димитров.

„Всички живеещи по българското Черноморие трябва да са спокойни – в язовир „Камчия“ за следващата поне година и половина има осигурена вода. За воден режим или криза не може да се говори“, заяви по-рано днес в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Според него има още няколко спешни ВиК задачи, които трябва да се решат в област Бургас. Една от тях е аварийното водоснабдяване на трите села Маринка, Димчево и Твърдица, които преди две седмици бяха наводнени.

„Има резервиран бюджет от Българския ВиК холдинг и предстои внасянето на проекти за две от селата“, категоричен е зам.-министър Нанков.

По думите му тази година, за разлика от миналата има изобилие от валежи, последиците от които са създали проблеми в планинските области, където са се активирали тежки срутищни процеси.

„За съжаление в този период други дейности, освен аварийно обрушване на скатове, не могат да бъдат извършвани. Но в рамките на пролетните и летните месеци, има заделен бюджет от АПИ, опасните участъци ще бъдат обследвани“, посочи той.