Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Ердоган заговори за нова конституция 4 години след като Турция пренаписа сегашната

Ердоган заговори за нова конституция 4 години след като Турция пренаписа сегашната

© Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна възможността за нова конституция малко под четири години след като оспорван референдум превърна Турция в президентска република и две и половина след като промените влязоха в сила.

„Може би е дошло времето Турция отново да обсъди нова конституция,“ заяви в реч Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и „Ройтерс“. През лятото на 2018 г. президентът, начело на Турция почти от началото на века (първо – като премиер), встъпи в длъжност под новата конституция и с това формализира правомощия, които бе упражнявал и преди, а с промените му се полагаха по закон.

Опозицията критикува промените като създаващи „едноличен режим“, но за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и фактическия ѝ партньор Партия за националистическото действие (ПНД) тя всъщност прави управлението по-лесно и ефикасно.

Сянка на преврати или напрежение с партньори

„Ако постигнем разбирателство с партньора в съюза, можем да се задействаме за нова конституция в идващия период,“ каза Ердоган. „Колкото и да променяме, не е възможно да изтрием знаците на преврата и опеката (на армията – бел. ред.), вкарани в духа на конституцията.“

Турският президент има предвид сянката на въоръжените сили, извършили три преврата и чрез четвърти, определян от някои като „постромедерен преврат“, принудили правителството на някогашния ментор на Ердоган (Неджметин Ербакан) да се оттегли през 90-те години. През юли 2016 г. имаше и неуспешен опит за преврат със стотици жертви и над 2000 ранени, последван от масови арести и уволнения, след като Анкара обвини за станалото мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

Думите на Ердоган съвпадат и с момент на напрежение между ПСР и националистите от ПНД. Лидерът им Девлет Бахчели предложи преди няколко седмици конституционни промени, с които да бъде забранена прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Милиони гласуваха за ДПН на последните избори. Турски медии писаха, че Ердоган едва ли би подкрепил толкова радикална стъпка, която би отчуждила част от кюрдите, гласували за него, като дискриминация на етническа основа. Анкара и без това води от години кампания срещу партията – както срещу отделни депутати, така и срещу местни власти, които заменя със свои, „назначени“ кметове – и често обвинява нейни представители, че са свързани с терористичната организация ПКК.

Бахчели обаче поиска да се отиде по-далеч. Днес Ердоган не коментира в прав текст думите му, но заяви:


Реджеп Тайип Ердоган,

президент на Турция

Независимо дали Ердоган избере да подкрепи Бахчели, разногласията от последните дни подтикнаха експерти да допуснат предсрочни избори в страната в опит на управляващите да си осигурят независимост от ПНД, с които бяха в „изборен съюз“, за да постигнат мнозинство.

Този месец се очаква още Ердоган да обяви мащабна правосъдна реформа, за да успокои критиците, които го обвиняват в авторитарно управление и в потъпкване на разделението на властите.