Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Лабораторно отгледано дърво може да помогне на Земята

О безлесяването е сериозен проблем за цялата планета, който изглежда много трудно решим. Особено като се има предвид колко бавно се възстановяват горите и същевременно за колко много дейности е необходим дървен материал.

Учени от лабораторията „Чарлс Старк Дрейпър“ смятат, че могат да намерят решение на проблема чрез отглеждане на дървесина в лаборатория, съобщава Digital Trends. Принципът е сходен с този на лабораторното месо и ако е достатъчно ефикасен, може да помогне за намаляването на използването на традиционна дървесина и съответно за увеличаване на залесените площи.

Microsoft с важен напредък при квантовите компютри

Амбициите на учените обаче не се изчерпват само със създаване на лабораторна дървесина. Тяхната цел е дървесината да се „отглежда“ директно в нужната форма. Ръководителят на екипа Джефри Боренщайн дава за пример възможността да се „отгледа“ дърво директно във формата на кухненска маса. Тя ще е по-здрава, защото ще е от едно плътно парче.

„Няма да има нужда от сеитба, сечене, транспорт, почва или слънчева светлина“, допълва Боренщайн. Технологията ще позволи не само създаване на материал със същите качества като естественото дърво, но и ще може да се „персонализира“, за да му се придава повече здравина, повече гъвкавост или други характеристики според конкретната нужда на даден проект.

Догодина на пазара може да има 3D принтирани пържоли

За целта се използва химичен процес, чрез който процесът е много по-бърз, а влиянието върху околната среда е „значително по-малко“. Технологията ще позволи да се отговори на увеличаващата се нужда от материал, по-малкото пространство и подобряването на околната среда, казва още Боренщайн.

Още по-амбициозните възможности на разработката са, че чрез нея ще е възможно създаването и на материал, който да се поправя самостоятелно при нараняване, както и да се адаптира към променящи се условия. „Може да се разработи нещо, което да има всички свойства да замени изкуствен материал и да е от жив, органичен материал“, допълва Боренщайн.

Астронавти си принтираха месо в космоса

Все още има много работа по разработката, но екипът смята, че вече е преодолял най-сложното. Затова той очаква, че ще са нужни години, но не десетилетия, за да стане реалност.

Биотехнологиите ще променят индустрии за трилиони долари

Пържолите на бъдещето ще се отглеждат в лаборатория

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.