Днес

Магистрала "Тракия" се затваря напълно край Чирпан за ремонт

След ремонта тези нетипични за магистрала ограничения ще изчезнат.

© Георги Пауновски

След ремонта тези нетипични за магистрала ограничения ще изчезнат.

Продължава ремонтът на участъка на „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, започнал през есента, като за първи път утре магистралата ще се затвори и в двете посоки. До момента имаше т.нар. реверсивно движение, като превозните средства ползваха двупосочно платното в посоката, която не се обновяваше.

До 25 март няма да се ползва отсечката между пътната връзка с магистрала „Марица“ и пътен възел „Чирпан-изток“ (от 168-и до 184-и км), съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ днес.

Обходните маршрути

Докато магистралата е затворена превозните средства ще използват обходни маршрути. В посока Бургас движението ще се отклонява пътен възел „Плодовитово“, като ще се ползват третокласният път до с. Плодовитово, второкласният Плодовитово – Чирпан, а на пътен възел „Чирпан-изток“ ще е връщането на „Тракия“;

В посока София автомобилите ще се отклоняват при пътен възел „Чирпан-изток“ и ще преминават по второкласния път Чирпан – Плодовитово и третокласния от Плодовитово до магистралата.

Досега ремонтът ставаше чрез т.нар. реверсивно движение, без да се затваря магистралата напълно.

© Агенция

Досега ремонтът ставаше чрез т.нар. реверсивно движение, без да се затваря магистралата напълно.

От автомагистрала „Марица“ в посока Бургас автомобилите ще се качват на „Тракия“, като при пътен възел „Плодовитово“ ще се отклоняват по третокласния път до с. Плодовитово, ще ползват околовръстния път на Чирпан и на пътен възел „Чирпан-изток“ се връщат на „Тракия“ към Бургас.

Новата стратегия

Пред журналисти в Бургас зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че при новия подход се пести време и ресурс. Не беше съобщено обаче дали това ще намали цената на ремонта. Още при началото му започна дискусия, защо километър в обновявания участък ще струва повече от километър при изграждането на отсечката.

Цената на ремонта е 90 млн. лв. само за платното към Бургас, или 1.7 млн на километър за посока, при средно 1.35 млн. лв. при изграждането на участъка в периода 2003 – 2007 г. (обяснението на регионалния министър вижте тук).

Изпълнител на основните дейности ще е добре познатата държавна фирма „Автомагистрали“, която за година без конкурс получи доизграждането на магистрала „Хемус“ и други поръчки по аутобаните за общо над 4 млрд. лв. Тя ще прибере 70 млн. лв. от общата сума.

Според Нанков платната и в двете посоки ще се готови до 25 март, стига през март да има седмица сухо време, за да се положат двата пласта асфалт. Всички други дейности можело да се правят и когато е мокро.

Ремонтът на общо 52 километра от „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора (от 156-и до 208-и км). започнаха през октомври. До момента са обновени 12 км в двете платна, между пътните възли „Белозем“ и „Оризово“. В платното за Бургас през миналата година беше обновен и 2-километров участък между км 198 и км 200.

Според Николай Нанков до великденските празници ще бъдат основно ремонтирани и останалите малко над 23 километра. Целта е до началото на летния туристически сезон този проблемен участък от „Тракия“ да е готов.