Любопитно

Пуснаха АМ "Струма", шефът на АПИ призна за грешки при изграждането

Д нес движението по магистрала „Струма“ в отсечката от 7-ми до 9-ти км бе възстановено, след като в събота срутище затрупа част от пътя.

Вече е извършено основно обрушване на ската, монтирана е и нова мрежа със съответните въжета, които да държат ската и да предотвратяват нови свличания на земна маса, каза на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Как се осъществява движението в района на срутището на АМ „Струма“

Той обясни, че в участъците, изграждани като магистрала „Люлин“, един от който сега се налага да бъде укрепван, не са били проектирани да бъдат замрежени и укрепени скатовете, като напомни, че строителството на „Люлин“ е било периода 2007 – 2009 г. В изграждането тогава има грешка и се налага да укрепваме не само тук, допълни Терзийски и напомни, че няколко месеца движението беше затруднено на единадесети километър, отново поради грешка в строителството на тогавашната магистрала „Люлин“.

Борисов: Заделяме десетки милиони за ремонти по старите трасета и свлачища

Терзийски съобщи, че екипи на всички областни пътни управления и на фирмите, които поддържат пътищата, правят денонощни обходи на всички рискови участъци, като допълни, че при необходимост ще си стига и до затваряне на опасните пътни отсечки, за да започне веднага обрушването на скалната маса и укрепването на съответния район.

Той посочи още, че днес от пътната агенция са се обърнали към учените, които са специалисти в областта на свлачищата и срутищата, за да се ползва експертизата им. Това ще позволи в следващите дни още по-успешно да се извърши оценка и анализ на риска от срутванията, за да се действа превантивно, допълни председателят на АПИ.

В отговор на въпрос той посочи, че в момента е затворен пътят в Искърското дефиле, където също имаше голямо срутище, като там се работи без прекъсване в светлата част на деня. Амбицията е максимално бързо да отворим участъка, но след като експертите дадат гаранция, че всичко ще е безопасно, допълни Терзийски и уточни, че утре продължава обрушването на района до срутището.

Свлачище блокира пътя през Искърското дефиле