България

Червен код от днес за Халкидики, Ласити и Закинтос

Червен код и строга карантина от днес за районите Халкидики, Ласити и остров Закинтос.

На Халкидики напоследък нещата са доста сериозни и кметовете на Касандра – Анастасия Чалкия и Неа Пропонтида – Манолис Карас, заявиха, че са готови и в „открита“ комуникация с компетентните органи за взимане на строги мерки, като в същото време призовават всички граждани и туристи да спазват мерките за защита от пандемия.

„Ситуацията в Касандра е много критична. За съжаление потвърдени случаи се срещат в почти всички наши общински области. Призовавам хората да бъдат особено внимателни. Да не се тълпят и спазват мерките за защита, да се обърнат към здравния център в случай на най-малкия симптом или дискомфорт “, каза кметът на Касандра Анастасия Чалкия-Димитропулу.

„От вчера следобед сме в ниво Б и от информацията, с която разполагаме, община Неа Пропонтида показва, че епидемиологичното й бреме е особено тежко,“ каза Манолис Карас, кмет на Неа Пропонтида.

В Ниво Б/Повишен риск от Хартата за безопасност и защита на здравето е определено Регионалното звено на Ласити и новите ограничения са валидни от 6.00 ч тази сутрин. Това развитие се дължи на увеличените случаи, регистрирани през предходните дни в Агиос Николаос, където в рамките на десет дни бяха идентифицирани общо 56 случая. Тридесет от тях през последните четири дни, а 25 свързани със случаите, открити в детска градина на Общината.

И остров Закинтос влиза в списъка на районите, които са поставени под строга зкарантина. Към неделя вечерта в Закинтос са регистрирани 28 активни случая на коронавирус, от които петима се лекуват в клиниката на Обща болница в Закинтос, майка и новороденото й бебе са откарани в болница Рио, докато останалите активни случаи са в критично състояние. От началото на годината в Закинтос са регистрирани общо 36 случая и са проследени всички техни контакти.

Мерките за регионите в ниво Б са:

  • Забрана за движение е валидна от 18.00 ч. до 5.00 ч. сутринта, с изключение на Атика, където поради увеличеното население и мрежата на обществения транспорт забраната е валидна от 21 ч. до 5 ч. сутринта.
  • По време на извършването на литургии в местата за поклонение се допускат до 9 души.
  • Експлоатацията на магазините се извършва по метода click away и особено магазините за дрехи и обувки. Хранителните магазини и книжарниците работят по процедурата на предварително определената среща.
  • Задължително използване на маска на закрито и открито.
  • 24-часово ограничение на трафика, използвайки SMS към 13033 само по шест (6) причини.
  • Работа с минимален персонал (ротация, работа от разстояние) в частния и публичния сектор.
  • Дистанционно обучение във висши учебни заведения.
  • Детските градини, началните училища и всички специални училища на всички нива са отворени.
  • Функциониране на върховни и специални съдилища.