Политика

3 газови пистолета и пушка открити у похитител на ученик в ПловдивТри газови пистолета, два от които технически неизправни, 2 сгъваеми ножа и един тип „мачете“, както и пневматично оръжие със сачми са били намерени в дома на 31-годишния Християн Кочев. Това стана ясно днес на делото срещу него в пловдивския окръжен съд. Младият мъж е един от тримата, обвинени в отвличане на 16-годишен от Спортното училище под тепетата. Кочев е привлечен към наказателна отговорност и за изнудване – поискал от жертвата по 1000 лв. месечно, за да не разпространи в социалните мрежи негови голи снимки. При извършване на престъплението Християн е бил въоръжен, заплашвал е похитения с убийство и му е причинил лека телесна повреда, твърди прокуратурата.

Според обвинителния акт на 21 май м.г. Християн Кочев, Пламен Тингаров и Кристиян Панайотов, които са бивши възпитаници на Спортното, насила завлекли непълнолетния ученик на Гребната база. Там той бил принуден да се съблече, а дрехите му нарязали на парчета. Следващата гавра била фотосесия на голото момче. Кочев се заканил да пусне снимките във фейсбук и инстаграм, ако жертвата не си плаща.Пострадалият присъства в съдебната зала заедно с майка си, но отказа да предяви граждански иск съм мъчителите си и да бъде конституиран като частен обвинител.   

Адвокат Красимир Елдъров, който е защитник на Кочев, бе категоричен, че са налице процесуални нарушения и ограничаване на правата на клиента му. Той подчерта, че държавното обвинение не е конкретизирало кое точно оръжие от намерените в дома му е носел Християн на въпросната дата.

„Прокуратурата не е посочила каква е била целта на отвличането, както и колко време е траело то“, заяви пък адвокат Чавдар Петров, защитник на Кристиян Панайотов.

Процесуални нарушения откри и адв. Величка Иванова, която представляваше Пламен Тингаров. 

И тримата адвокати настояха наказателното производство да бъде прекратено и върнато на прокуратурата, но съдът отхвърли искането като несъстоятелно. При това положение защитниците решиха да обжалват пред Апелативния съд.  Там ще атакуват и потвърдените днес мерки за неотклонение „задържане под стража“ на подсъдимите.

По настояване на прокурора Петър Петров и на защитниците на тримата делото ще се гледа при закрити врати, тъй като пострадалият е непълнолетен. Адвокатите забраниха всякакви снимки на клиентите им.