Любопитно

Защо някои държави отказват "AstraZeneca" на възрастни

З ащо някои държави няма да поставят ваксината на „AstraZeneca“ на възрастни.

През последните дни стана ясно, че Австрия няма да поставя ваксината срещу коронавирус на „AstraZeneca“ на хора над 55 години. Италианската агенция по лекарствата също взе това решение.

На този фон, Германия препоръча препаратът да се поставя на хора до 65-годишна възраст.

Темата коментира в предаването „Здравей, България“ по NOVA представителят за България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

„На този етап са оценени, в рамките на разрешаването за употреба, две клинични изпитвания. В тях няма достатъчно участници над 55-годишна възраст. Тази ваксина не е забранена за приложение над 55 години, но в продуктовата информация е написано, че няма достатъчно данни да се оцени ефикасността над тази възраст“, посочи проф. Гетов.

Той допълни, че при тези хора няма данни какъв е процентът на защитата, който ваксината осигурява, и посочи, че в момента тече голямо клинично изпитване в САЩ, специално насочено върху възрастните.

Проф. Гетов разясни, че препаратът на „AstraZeneca“ има значителни предимства пред другите разрешени ваксини – базираните на РНК-технологията.

„Първо – тя се поставя на по-дълъг интервал. Освен това, ваксината ще бъде в две разфасовки, а това позволява една по-добра организация на планирането по поставянето й. Не се подготвя предварително, тоест, тя е готова. Ваксината е от по-известните на медиците и обществото – аденовирусни”, каза представителят за България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата вижте във видеото по-горе.

Опасна ли е ваксината на „Astra Zeneca“ за хора над 65 г.

Астра Зенека ще достави още 9 милиона дози на Европа

Война за ваксини между ЕС и Великобритания, застрашени ли са доставките