Днес

Кремъл предупреди чуждите дипломати на заседанието за Навални, сред тях има и български

Алексей Навални

© Associated Press

Алексей Навални

Руските власти отправиха предупреждение към чуждите дипломати, пристигнали на днешното съдебно заседание за искането условна присъда на опозиционера Алексей Навални да бъде заменена с реална.

„Разбира се, дипломатите не бива по никакъв начин да се месят във вътрешните работи на Русия и – още повече – да допускат каквито и да било действия, които по някакъв начин биха били свързани с опити да се окаже натиск на независим съд,“ каза прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от „Интерфакс“.

Според кореспондент на РИА „Новости“ сутринта пред сградата на Московския градски съд (където Симоновският съд, гледащ делото, провежда „изнесеното“ си заседание заради големия журналистически интерес) са пристигнали дипломатически автомобили на посолства като тези на България и Великобритания.

Освен български дипломати в съда има и представители на Швейцария, Латвия, Полша и Австрия според агенцията и руски медии, които отразяват делото. Темата още преди Песков коментира и говорителят на външното министерство Мария Захарова с публикация във „Фейсбук“. Тя също реторично потита дали не се извършва „опит за психологически натиск върху съдията“. „Не бих могла да изключа в голяма степен те (дипломатите) да са загрижени за съдбата на милионите от НАТО (например британски и американски) наливани в незаконни дейности в Русия.“


Мария Захарова,

говорител на Министерството на външните работи на Русия

Смяна на съдията по делото

За руското президентство ставащото е акт на намеса във вътрешните работи на страната, след като европейски държави призоваха Навални да бъде освободен от 30-дневния си арест, а руската полиция да се въздържа от атаки срещу демонстрантите, излезли днес на протести за трети път от 23 януари насам.

Според Песков дипломатите трябва да уточнят дали са „съгласни за нуждата да се вземат твърди мерки срещу нарушаващите закона на Руската федерация, или това е опит да се каже натиск“. Същевременно дипломатите имат „свободата да действат в рамките на Виенската конвенция, но не и извън тях“.

Тази сутрин руското издание „Знак“ писа, че председателят на Симоновския съд Вячеслав Детшин е подал заявление за напускане, а преди заседанието е сменен и съдията по делото. Оставката на председателя е потвърдена от пресслужбата на съда, но според източник на „Интерфакс“ той по никакъв начин не е свързан с делото, а се оттегля заради изтичане на мандата.

Според „Новая газета“ смяната на съдията по делото е свързана с публикации в руски медии, че Юлия Окуньова има близки, свързани с договори с Федералната служба за изпълнение на наказанията, вътрешното министерство и Федералната служба за охрана (именно първата институция иска замяна на присъдата).