Днес

Президентът настоя за проверка на "изразходваните милиарди левове" без обществени поръчки

Президентът настоя за проверка на "изразходваните милиарди левове" без обществени поръчки

© Юлия Лазарова

Проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо. За това настоя президентът Румен Радев в позиция, разпространена до медиите. Тя е провокирана от доклада на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (OLAF), в който се посочва, че България трябва да върне 6 млн. евро европейско финансиране за нарушения при обществена поръчка за доставка на автомобили за МВР.

ОЛАФ не посочва никакви други детайли за обществената поръчка, нито датите на обявяването й и сключването на договора, както и конкретни имена на хора. Някои български медии обаче (между които „24 часа“, БНТ) в заглавия обвързаха нарушенията с името на президентския секретар Пламен Узунов, разследван от миналото лято от прокуратурата за търговия с влияние по друг казус. Узунов е бил служебен министър на вътрешните работи от 27 януари до 4 май 2017 г. Именно по това време е обявена поръчката – 2 март. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. От президентството изпратиха опровержение, подчертавайки, че договорът е сключен година по-късно.

Днес прокуратурата обяви, че сигналът е прикрепен към друго дело, по което са обвинени двама души, но кои са обвинените не се съобщава. От прокуратурата не посочват дори инициалите им, каквато е практиката по текущи разследвания и проверки.

„Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо“, пише в днешната позиция на президентството.

Подчертава се още, че внушението, че Узунов е отговорен за сделката, няма да го превърне в истина. От прессекретариата на Радев пишат още, че „процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи“.

„Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора“, завършва позицията на президента.