Любопитно

Вълчев обясни как ще учат децата до края на ковид – пандемията

„Нормално е родителите да сме притеснени. Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществено – икономическия живот за следващата година, година и половина, колкото се очертава, че ще бъде коронавирусът и то ако имаме колективен имунитет от ваксинациите.  Формулата, която се опитват да намерят всички страни е да живеем, работим и учим сравнително нормално в условията на коронавирус”, заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA образователният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че предпазливите родители, които искат да оставят децата си да учат от дома, могат да го направят, като подадат заявление за това.

По думите на Вълчев в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

Тестват за COVID-19 и преподавателите в университетите

„170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, уточни образователният министър и добави: „По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”.

Според Вълчев не може да се чака края на пандемията, което означава учебната година да изтече.

„В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията. Месеците февруари и март ще бъдат трудни, но зимните месеци по принцип са трудни заради грипа”, посочи Вълчев.

Ангелов каза как ще се връщат от 4-ти февруари големите ученици в клас

Той отчете, че 24 процента от хората, работещи в образователната система, са изявили да се ваксинират. Списъците продължават да се допълват и образователният министър изрази надежда, че все повече учители и непедагогически персонал ще изявят желание за имунизация.

„Радвам се, че преподавателите бяха включени в началните фази на ваксинация. Нямам никакви притеснения относно ваксините и ще се имунизирам, когато ми дойде реда”, категоричен е образователният министър.

„Вече удължихме учебната година и дадохме възможност на училищата сами да решат как да разпределят допълнителното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици. 313 училища с концентрация на деца от уязвими групи избраха да учат до юни, а през декември да дадат по-голяма ваканция”, поясни Вълчев.

„Краят на учебната година не е фиксиран в закона и като министър имам право да го удължа със заповед. Но началото е фиксирано – 15 септември. Тя може да бъде променена само с поправка в закона, но нямам намерение да предложа такава промяна на това Народно събрание”, заяви Вълчев. Такава е позицията му и за евентуална отмяна на матурите, която може да стане само със законодателна промяна.