Любопитно

Германия обмисля да произвежда "Спутник V"

Г ерманският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви в сряда, че страната обмисля да пренесе производството на руската ваксина „Спутник V“ до собствените си граници или до някои други европейски държави, съобщава ДПА.

От руската страна беше поискана такава подкрепа и идеята се обмисля в Германия и Европа, каза Шпан по време на онлайн конференция, организирана от германските новинарски издания Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt и Wirtschaftswoche.

„Бихме могли да осигурим подкрепа за производството на ваксина, която все още не е, или изобщо няма да бъде е одобрена в Европа“, добави министърът.

Шпан каза, че приветства всяка ваксина, която е ефективна в борбата с пандемията и е доказана като безопасна.

„Просто зависи от регулаторния орган да прецени какъв е случаят със „Спутник V“, добави той.

Руският разработчик на ваксината кандидатства през миналия месец пред Европейската агенция по лекарствата за спешна употреба на „Спутник V“ и чака одобрение, преди да започне евентуален износ в рамките на Европейския съюз.

Последното проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“, потвърди ефективност от 91,6% на „Спутник V“, а от института „Гамалея“, който разработи ваксината, посочиха, че имунитетът след нейното поставяне продължава поне две години.

Германското предложение идва на фона на закъсненията с доставката на ваксини, причинени от проблеми, свързани с европейските производствени мощности, собственост на компаниите, чиито ваксини вече са одобрени от EMA.

Испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас пък отбеляза, че всяка ваксина срещу COVID-19, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA), ще бъде „добре дошла“, включително „Спутник V“, произведена от руския изследователски институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“, съобщава Ройтерс.

Нейните коментари идват, след като Унгария стана първият член на Европейския съюз, който одобри руската ваксина.

Каролина Дариас също така посочим че Испания ще получи още четири милиона дози ваксини през февруари и март в допълнение към предварително потвърдените три милиона. Тя също така обясни, че забавянето на ваксинацията в страната не се дължи на нейното администриране, а на недостатъчни дози, получени от производителите.

Специализираното издание „Лансет“ съобщи във вторник, че ваксината „Спутник V“ действа при 91,6% от имунизираните.

Русия се е свързала с германската лаборатория „И Де Те“ (IDT) за производството на ваксината „Спутник V“ в Европа, посочи пред Франс прес говорител на германското здравно министерство, след публикацията в „Лансет“ за добрите клинични изпитвания на ваксината.

Институтът „Гамалея“ и Руският фонд за преки инвестиции „са заинтересовани от сътрудничество за възможно производство и са в контакт с „И Де Те Биологика“ (IDT Biologika)“, базирана в германската провинция Саксония-Анхалт, обясни говорителят, без да дава повече подробности.

25-годишна след лека форма на COVID-19: Пет месеца по-късно всичко се промени

Ангелов: Расте броят на случаите, подозрителни за новия щам на COVID-19

Отново ръст на новите случаи на COVID-19 у нас

Обезсмисля ли ваксините новата мутация на ковид – 19