Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

До 8 000 заразени на седмица в Гърция прогнозира проф. Сотирис Циодрас

В регион Атика има в района има 4000 активни случая

До 8000 заразени от COVID 19 на седмица прогнозира ръководителят на епидемиологичната комисия към Министерството на здравеопазването проф. Сотирис Циодрас. През последните пет дни има агресивен ръст на новозаразени. Това зяви днес той от парламентарната трибуна.

„За регион Атика е необходимо специално вниманиедокато интубацията все още не се е увеличила. В Атина RT достига 1,1 и се очаква, че случаите тази седмица ще бъдат 7000-8000“, предупреди имунолога.

Две решаващи денонощия предстоят пред Гърция, през които новите случаи, хоспитализациите и броят на пациентите в спешните отделения ще покажат дали страната е влязва в третата вълна на пандемията и дали се налагат нови ограничения.

Безпокойство буди ситуацията в Атина и Солун, където се смята за почти сигурно, че скоро степента на риска ще навлезе в „червената“ степен, което ще означава, че търговията на дребно ще премине към предаване на стоките извън обекта (click away), а гимназиите ще се върнат към дистанционно обучение.

Засега правителството препоръчва хладнокръвие и строго спазване на съществуващите мерки, но експерти непрекъснато препоръчват затягане на ограниченията. Според правителствени източници в четвъртък ще стане ясно в каква фаза на епидемията се намира страната, за да бъдат взети решения за ограничителните мерки.

Ако експертите преценят, че Гърция официално е в третата вълна на пандемията, на дневен ред са всички възможности. Една от тях е комендантският час да започва в 18 ч., а магазините да затварят в 17 ч. Не се изключва и пълен локдаун за Атика или дори за цялата страна – възможност, която заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас не изключи в интервю за телевизия АНТ1.

Говорителят на правителството Христос Тарандилис отхвърли във вторник тази възможност в момента, но не я изключи като вариант при неблагоприятно развитие на ситуацията. Вчера в Гърция бяха регистрирани 1261 нови случая на коронавирус. Това е първото денонощие с четирицифрен брой на новозаразените от 35 дни насам.