Любопитно

Защо дете трябва да изплаща заем на починалата си майка

Д еветгодишно момиче трябва да изплаща заем, наследен от починалата си майка.

При инцидент от миналото лято млада жена от София е блъсната от кола на пътя край Созопол. Шофьорът бяга без да окаже помощ и втора кола удря отново младата жена. 

Въпреки изяснените обстоятелства около трагедията, на този етап застрахователят не покрива дълга й, въпреки сключената полица.

Така детето дължи 30 хиляди лева, разказва в репортажа си NOVA.

Няколко месеца след инцидента шофьорът е установен, но заради малкото доказателства днес той е на свобода.

Сега 9-годишното дете живее с баща си.

„Тя самата ме попита – дали ако го хванат, ще я заведа при него да го попита какво е направил с майка й. Определено искам справедливост и да разбера какво е станало. Искам човекът, който е направил това, да си понесе отговорността“, казва Цветелин Цеков, бивш съпруг на Юлия Ангелова.

Докато чака справедливост, деветгодишната дъщеря на блъснатата жена получава известие за кредит с остатък от 27 000 лв.

Дългът е застрахован, като при смърт компанията трябва да погаси задължението в пълен размер. Вече седми месец това не се случва. Бившият съпруг на Юлия недоумява защо.

„До настоящия момент не съм информиран с абсолютно нищо. От компанията ми обясниха, че когато излязат със становище, ще бъда уведомен или от тях, или от банката“, добавя Цветелин.

Междувременно застрахователят иска от Окръжната прокуратура в Бургас експертиза за това дали Юлия е била пияна.

За NOVA оттам потвърдиха, че са изпратени кръвни проби за анализ в две съдебно-медицински лаборатории – в Бургас и във Военна болница-София.

„Никъде не пише, че пешеходец не може да употреби алкохол и да ходи по улицата. При мястото на инцидента тя се е движила така, както се прави по принцип“, казва още Цветелин Цеков.

„Експертизата трябва да е готова до месец. Жената е била пешеходец, движещ се съгласно правилата“, смята адвокат Людмил Рангелов. 

„Съдебната практика преодолява такава претенции, като изисква от застрахователя да докаже, че употребата на алкохол от пешеходката има някаква, дори и косвена причинно-следствена връзка с ПТП-то. Но това застрахователят няма как да го установи. Това е просто един мотив за забавяне“, смята адвокат Людмил Рангелов.

А през това време въпросите в главата на деветгодишната дъщеря на Цветелин са много.

„Пита ме дали мама сега е на по-добро място, често посещаваме гроба й. Дори в момента е на психолог, защото се възстановява“, добавя бащата.

От застрахователната компания коментираха за NOVA, че е започнало вътрешно разследване по случая.