Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Испания „за“ руската ваксина, ако бъде одобрена в ЕС

Испанското правителство е отворено към идеята за употреба на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“, след като тя бъде одобрена от европейските здравни служби, заяви испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас, предаде Франс прес.

Дариас каза това в парламента в отговор на депутатски въпрос дали правителството възнамерява да използва руската ваксина.

Здравната министърка уточни, че единственото условие за употребата на руската ваксина е тя да бъде одобрена от Европейската агенция за лекарствата.

Дариас каза още, че целта на правителството е да ваксинира 70 процента от испанското население (47 милиона души) до края на лятото въпреки забавянето на доставките на ваксини.

Германската канцлерка Ангела Меркел вчера заяви, че е отворена към идеята за употребата в Европа на руската ваксина срещу COVID предвид факта, че има данни за нейната ефективност.

Ваксината „Спутник V“ е ефективна на 91,6 процента срещу симптоматичните форми на COVID-19, става ясно от данни, публикувани вчера от медицинското издание „Лансет“ и потвърдени от независими експерти.

Руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ може да бъде допусната за употреба във Франция, ако отговаря на научните норми и европейските изисквания, заяви по-рано днес френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.
/БТА/