Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Русия може да предоставя анонимност на някои инвеститори в Крим

Русия може да предоставя анонимност на някои инвеститори в Крим

© Associated Press

Руското министерство на икономиката заяви, че е разработило законодателство, което трябва да стимулира инвестициите в анексирания полуостров Крим. Това включва предоставяне на анонимност на някои инвеститори, които да се опитат да ги предпазят от заплахата от западни санкции, предаде „Ройтерс“.

Ако бъде одобрен, законопроектът ще позволи на руснаците да правят капиталови инвестиции на стойност над 150 млн. рубли (1.97 млн. долара) в Крим, за да запазят поверителността на личните си данни.

Вълната от икономически санкции последва анексията през 2014 г. и подкрепата за бунта в Източна Украйна. Санкциите на Съединените щати и Европейския съюз забраняват на американски и европейски граждани и компании да инвестират в Крим. Това прави рисковано или дори невъзможно за големи международни компании да правят бизнес на полуострова.

Руските власти инвестираха сериозно в свързването на полуострова с южна Русия, включително чрез изграждане на автомобилен и железопътен мост. Икономиката на региона обаче остава крехка и е силно зависима от туризма, който е силно засегнат от пандемията на коронавируса.

В обяснителна бележка министерството посочва, че законопроектът има за цел да ускори социално-икономическото развитие на Крим, като го направи по-привлекателен за инвестиции. Заместник-министърът на икономиката Иля Торосов заяви, че предложеното законодателство „отчита специалното геополитическо положение на региона“.

За да бъде приет, законопроектът трябва да бъде подкрепен в три четения в долната камара на парламента, одобрен от горната камара и подписан от президента Владимир Путин.