Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Хърсев: Дигитален бунт на младите обърка играта на финансовите елитиВойната на Уолстрийт ще спре социалните инженери, които след политиката се прехвърлиха на борсите, казва финансистът

Играта е за 400 млрд. долара – толкова е пазарната капитализация на GameStopВ тази история има драматизъм, обрати и битка за милиарди долари, но освен това тя вещае сериозни промени в световен мащаб. За пръв път дребни инвеститори излязоха на онлайн сражение срещу могъщите финансови фондове.

Всичко започна, след като големи хедж фондове като Melvin Capital и Citron Research влязоха да залагат на “къси продажби” (да “шортват”) в акциите на компанията GameStop, която продава видеоигри. Това са спекулативни сделки, при които късият продавач взема назаем акции, които не притежава, най-често от инвестиционен посредник.

Милиони дребни инвеститори обаче, организирани около онлайн подфорума WallStreetBets на форума Reddit, се обединиха, за да спасят компанията. Те започнаха да изкупуват масово акции на GameStop, за да вдигнат цената. И успяха. От този развой големи играчи на Уолстрийт затънаха с милиарди долари.

Интересен момент е, че в разгара на битката се озова компанията RobinHood, един от съоснователите на която е българинът Влад Тенев. Това е платформа за търговия на акции без комисиони и затова е предпочитана от дребните инвеститори. RobinHood обаче спря възможността за купуване на акции от 13 компании, сред които и GameStop.

В тази финансова буря влезе и най-богатият човек на света – Илон Мъск. С туитове той подкрепи онлайн трейдърите, които негодуват срещу късите продажби и хедж фондовете.

В скандала се намесиха и гигантите Гугъл и Фейсбук. Гугъл отхвърли 100 000 отзива на потребители от телефони с Android, които намалиха рейтинга на приложението на RobinHood от 5 на 1 звезда, писа forbes.com. Фейсбук пък затвори известна група за търговия с акции, в която членуват 157 хиляди души.

Скандалът достигна до политическите върхове на САЩ.

Понеже през Reddit посланията достигат най-вече до поколенията Y (известни и като “милениали”, родените след 1981 г.) и следващото поколение – Z (родените след 1997 г.), а и става дума за компания за видеоигри, се заговори, че случаят подсказва нов поколенчески феномен.

– Колко сериозен е скандалът с акциите на компанията GameStop? За какво се води тази война на Уолстрийт?

– Поне от 3 месеца акциите на GameStop, един от големите продавачи на дребно на компютърни игри, устройства за тях и виртуална реалност, бяха обект на това, което в модерния жаргон наричат hype – стимулирана кампания за екстравагантно и измислено коментиране на събитие, личност и пр. Става въпрос за

социален

инженеринг чрез

разпространение

на измислени

твърдения, фалшиво аргументирани, за това, че акциите на тази компания са твърде надути и пазарният й курс не съответства на вътрешната стойност, натрупана от компанията. Ето защо се призовават нейните акционери да продават акциите, като целта е компанията да бъде срутена, изкупена и разрушена.

Това е опит на специалистите по социално инженерство, които натрупаха доста успехи в областта на политиката, да направят същото и във финансите.

Само че този път се получи нещо невероятно – големите финанси, хедж фондовете, които заложиха срещу GameStop,

бяха надиграни

от дребни

инвеститори,

хиляди обаче,

а платформата Reddit изигра важна роля в разкриването на тази машинация.

Те не се поддадоха да продадат акциите си, с което да бъдат въвлечени в загуба.

Напротив – започнаха да купуват. Атаката се провали, курсът на акциите на GameStop се обърна, за 5 дни се качи 110 % спрямо най-ниското ниво.

Хедж фондовете

загубиха милиарди

Цялата игра е за 400 милиарда долара – толкова е пазарната капитализация на компанията преди атаката.

Тоест необходими са 150-200 милиарда, за да е достатъчен обемът на сделките и той да доведе до враждебното придобиване на компанията, впоследствие до разкъсване и печалба от това.

Става въпрос за огромна пазарна манипулация и вече започна разследване от Комисията по контрол на сделките с ценни книжа на САЩ. Обявено бе и изслушване в Конгреса.

Така започна да се обръща това, което вървеше от месеци – оклеветяване на GameStop.

– Но може би самата компания обективно няма достатъчно стойност?

– Интересното е, че

това е

компания

шампион в

пандемията,

тъй като по време на месеците на затваряне на милиони, естествено, продажбите на компютърни игри са скочили на неимоверни нива и би трябвало акциите да поскъпнат. И в този момент GameStop бе ударена, за да се възползват атакуващите.

– Каква е ролята на компанията RobinHood в цялата история?

– Много интересна е ролята на финансовите посредници, които станаха особено популярни, като във фокуса е масовият брокер на ценни книжа RobinHood. Неслучайно акционерите на GameStop, които са били потенциален обект на измама, заведоха колективен иск срещу RobinHood и неизвестни извършители.

Точно когато паднаха акциите на GameStop в резултат на атаката, RobinHood, масова платформа, реши да спре търговията с акциите на GameStop и още няколко компании, понеже била загрижена за дребните инвеститори.

– Това не е ли точно обратното на загриженост за дребните инвеститори?

– Това е все едно

да стане пожар, да си загрижен за хората в блока

и да тръгнеш да барикадираш вратата,

за да не може да се излиза. Това, изглежда, трябваше да е убийствен удар по GameStop и вероятно така щеше да стане, ако масовият инвеститор се беше поддал. Но този път той не поддаде и играта свърши.

Надявам се, че надзорните органи занапред овреме ще предприемат съответните санкции и действия особено по отношение на финансови посредници, хедж фондове, брокери, които аранжират и дирижират процесите.

– Коя може да е причината RobinHood да постъпи така?

– В такива случаи обикновено се действа координирано. Групата, която се занимава с организиране и се гласи да спечели от атаката, си организира поддръжка. И естествено е да го прави с тези, през които минават сделките на пазара. Те винаги са най-удобните съдружници в подобно начинание. В случая става дума за финансово-технологична компания, която е вероятно в челната тройка финансови брокери в света.

Управляващият директор на GameStop впрочем публикува унищожително обръщение срещу хедж фондовете. Изобщо

ситуацията ще се развива в

неприятна за големите финанси посока,

защото започва разследване, виновнитге ще си понесат и загубите, някои от хедж фондовете може и да фалират.

Класика във финансите е историята с Long Term Capital Investment, учредена и управлявана само от нобелисти и глобалисти, сгромолясала се с гръм, трясък и смях.

– В този финансов вихър се намеси и собственикът на Space X и Tesla Илон Мъск. Защо?

– До момента не се говори за негова пряка роля. Не е участвал в сделката. Мъск е известен със своите коментари, но конкретни сделки с тези акции в едната или другата посока не се забелязват. Но да не забравяме, че

“Тесла” също бе

една от

компаниите,

потърпевша от

подобен социален

инженеринг

преди година и половина. На Илон Мъск вероятно е останало неприятно чувство срещу същите господа, които си служат с тези методи и целта им е някой, който е постигнал нещо, да го стъпчат и да спечелят. Вероятно това е причината Мъск да изрази отношение.

– В социален план този сблъсък може ли да се разгледа като бунт на поколението на “милениалите” срещу елитите?

– На това поколение се приписват някакви особени настроения като участници на фондовия пазар, но те впрочем са по-асоциални от предишните поколения, не са толкова ангажирани със социалните блага – така поне социолозите описват техния профил. Тоест “милениалите” не са най-типичните участници на финансовия пазар. Логично е обаче

млади, образовани хора, които всеки

ден живеят в интернет технологиите, да

имат и имунитет в кампаниите по отравяне

на социалните мрежи и оттам – на лековерните инвеститори. Но факт е, че моето поколение, пък и следващото, сме много по-материално мотивирани отколкото “милениалите”.

– Точно затова се твърди, че те го правят не толкова от финансови подбуди, а за да се опълчат на елитите.

– Има такова опълчване. Всички тези, които са били месеци наред облъчени с идеята да им се подскаже да си продадат акциите в GameStop, и не са го направили, а напротив – са купили нови,

са действали с протестни мотиви

– не са съгласни по този начин да

ги манипулират

– Цялата тази буря ще доведе ли до дълбоки промени във финансовия свят и в политиката?

– Надявам се да сложи край на играта със социално инженерство във финансите. Ще обърне внимание на надзорните органи да не се отнасят лекомислено и високомерно към атаките, когато са насочени срещу участници на публичния пазар. Ако може дори временно да се прекрати тази игра, това ще бъде огромен успех за нормалния финансов пазар. И огромна загуба за онези, които направиха доста пари от подобни сделки.

Ще се нормализира пазарът. Ако поне сериозно се ограничи възможността за подобни манипулации, и това вече е успех. Пазарът ще е по-предсказуем за масовия инвеститор, по-стабилен, по-малко рисков.

 

. Емил Хърсев е роден на 19 октомври 1961 г. в Димитровград

. Завършил е Немската гимназия в София и специалността “Финанси” във ВИИ “Карл Маркс”

. Докторската му дисертация е на тема “Еволюция на парите”, 1990 г.

. Доцент е по банково дело в УНСС

. Бил е подуправител на БНБ

. В различни периоди е бил член на бордовете на Булбанк, Минералбанк, Кредитна банка и БРИБ

. Женен, има две дъщери