Днес

"Четири години стигат, г-н президент": ГЕРБ иска Радев да не се кандидатира за втори мандат

"Четири години стигат, г-н президент": ГЕРБ иска Радев да не се кандидатира за втори мандат

© Юлия Лазарова

От парламентарната трибуна ГЕРБ обвини президента Румен Радев в търговия с влияние и го призова да не се кандидатира за втори мандат.

В декларацията, която бе пълна с квалификации и критики към държания глава, е споменат случая с разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, според което че България трябва да върне 6 млн. евро европейско финансиране за нарушения при обществена поръчка за доставка на автомобили за МВР. Според ГЕРБ отговорен е президентския съветник Пламен Узунов, който е бил служебен министър на вътрешните работи през пролетта на 2017 г. От президентството изпратиха опровержение, подчертавайки, че договорът е сключен година по-късно.

От партията на Бойко Борисов смятат, че е ясно кой е манипулирал поръчката, при която става въпрос за търговия с влияние и злепоставяне на страната ни. „Какъвто чорбаджията, такива и ратаите“, обяви депутатът Спас Гърневски от ГЕРБ, цитирайки изказване на бившия служебен премиер Огнян Герджиков, че правителството му е правило каквото президента каже без оглед на законодателството. Народният представител попита докога „разюзданото президентство“ ще руши авторитета на европейска България.

В декларацията се описва и проваленото посещение на Румен Радев в Естония заради скандал, че е бил контактен на заразен с коронавирус. Според ГЕРБ президентът е излъгал за контакта си и заради това е „изгонен като бездомно куче“ и направил „за резил“ България.

„Г-н Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в току-що съвзела се от комунизма България. Като хора с повече опит в политиката ви призоваваме да се смирите и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат. Четири години стигат, г-н президент“, обяви Спас Гърневски.

В отговор Крум Зарков от БСП призова да се пази авторитета на институциите. А на изборите хората щели да кажат дали искат политици като Радев или като Гърневски.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.