Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

2 млрд. лева отиват за пострадалият от пандемията бизнесМинистърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи пред журналисти, че по линия на икономическото и на социалното министерства интервенцията в подкрепа на бизнеса заради коронакризата е на стойност около 1,6 млрд. лева. Още 400 млн. лева са в ход – договорени, обещани, въпрос на работа е, допълни министърът, който представи пред членовете на ресорната парламентарна комисия изпълнението на програмите за подкрепа на българския бизнес за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, предава БТА.

Той съобщи, че по една от процедурите се очаква бизнесът да представи отчетите си и да получи средствата, по друга процедура има подписани договори, но тя е инвестиционна и по нея фирмите трябва да представят свършена инвестиционна дейност и веднага ще получат средствата. Ускорено се работи с НАП, сега се разплащат средства и по резервния списък на микропредприятията, допълни министърът.Само за последните десет дни това, което е стигнало до бизнеса е 60 млн. лева, каза министърът.

Той напомни, че миналата година всички противоепидемични и антикризисни мерки бяха на стойност 2,8 млрд. лева. Според него мерките са дали ефект, защото се поддържат едни от най-ниските нива безработица в ЕС и сега по данни на Агенцията по заетостта тя е 7 на сто, а в Испания – над 16 на сто, при 40 на сто младежка безработица. Освен това страната ни приключва 2020 г. с много добри финансови и макроикономически показатели, допълни министърът, като напомни, че страната ни е имала най-либералните в Европа противоепидемични мерки, което също е било в подкрепа на работата на бизнеса. Приключваме годината може би сред единствените държави в ЕС, която запази своето потребление като фактор на икономическия растеж, изтъкна министърът.