България

Гърция и Израел договарят свободно предвижване на ваксинирани

Израел и Гърция договарят споразумение, чрез което израелци, получили две дози коронавирусна ваксина, ще могат да посетят Гърция през следващите месеци, потвърди правителствен служител в сряда, съобщава „Йерусалим пост“.

Очаква се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да посети Израел и да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху в понеделник.

Гръцкият външен министър и министър на туризма също планират да дойдат и да се срещнат с израелските си колеги.

„Надяваме се, че едно от нещата, които се обсъждат, ще бъде Гърция да приеме израелски сертификати за ваксинация, което ще позволи на израелците да посетят Гърция“, каза правителствен служител.

Това също би позволило на ваксинирани гръцки граждани да посещават Израел.

Споразумението, ако бъде подписано, не се очаква да влезе в сила незабавно, тъй като нивото на ефективност на ваксината все още се изследва, коментира служителят.

Докато Израел има най-високата степен на ваксинация срещу коронавирус в света, разпространението на ваксината срещу COVID-19 в ЕС е спряло през последните седмици.

Посещението на Мицотакис трябва да се осъществи, тъй като търговски полети към и извън Израел са спрени, но частни самолети все още могат да влизат и излизат от страната.

Други теми, които вероятно ще възникнат на срещата на Нетаняху и Мицотакис, са проектът за газопровод EastMed, който би бил най-дългият газопровод в света, простиращ се от Израел до Европа, както и опасенията на Гърция относно напрежението с Турция в Източното Средиземноморие.