Любопитно

Ето как Китай се възползва от пандемията

К итайската дипломация на маските от началото на пандемията премина в дипломация на ваксините. След като за втори път в рамките на една година светът бе изправен пред остър недостиг – първо на предпазни маски, а сега и на ваксини – острието на автокрацията в Китай се представя като спасител на света и му подава ръка.

25-годишна след лека форма на COVID-19: Пет месеца по-късно всичко се промени

Британски мнистър разкри колко различни варианти на коронавируса са открити

Но само наивници могат да приемат, че тук става дума за израз на човешко състрадание. Истината е, че в много световни столици – от Вашингтон до Берлин – бият тревога. Защото китайският въздушен мост, по който се доставят ваксини – първо за Сърбия, а сега и за Унгария – е умел ход на Пекин в битката между системите, пише в коментар за „Дойче веле“ Александър Гьорлах.

Диктатурата – по-успешна в пандемията?

Според идеологията на китайската номенклатура, Народната република се справя толкова добре в пандемията само защото в Китай няма нито партиен плурализъм, нито свободни избори. Китайският лидер Си Цзинпин не се уморява да повтаря как неговата партия била победила вируса със смесица от конфуционизъм и „социализъм от китайски тип“. Философът Тонгдон Бай от университета Фудан в Шанхай обяснява така превъзходството на китайския модел: „Слабостта на западните демокрации се състои в това, че всички пълнолетни имат право да гласуват на избори, което означава, че те могат да се произнасят и по въпроси, от които нищо не разбират“.

Мутафчийски: Това е най-опасното място

Този аргумент се обсъжда и в западния свят – когато се води дебат за това дали правителствата сами да взимат решения въз основа на експертни заключения, или са длъжни да се допитват и до парламентите. В тази връзка Бай пледира за това демократичните общности да се управляват чрез избори само на местно равнище. Колкото по-абстрактни са действията на дадено правителство, толкова повече аргументи има за един меритократичен експертен модел на управление, какъвто Комунистическата партия на Китай смята за своя запазена марка.

Кунчев с прогноза за COVID-19 през февруари

А действителността в момента само потвърждава китайската теория: докато през 2020  икономиките на страните от свободния свят пострадаха тежко, а безработицата нарасна драстично, Народната република отдавна се възстанови. Дори и търговската война, която Доналд Тръмп води четири години с Пекин, не отслаби сериозно Китай: готовността за инвестиции в страната, в чиято северозападна част са затворени 1 милион души – в концентрационни лагери, опасани с бодлива тел и наблюдателни кули, не отслабва. Китайският износ се възстанови до нивата си от преди пандемията, а вътрешното потребление нараства.

„Меката сила“ на Китай

Дълго време Китай не можеше да противопостави нищо на американската „мека сила“ и постигнатото от нея през втората половина на 20-и век. Под „мека сила“ се имат предвид методи и възможности за упражняване на влияние извън сферата на политиката, вкл. класическата външна политика. В случая със САЩ това бяха основно музика и филми, които рекламираха „американския начин на живот“ и покрай които нарастваше желанието за изучаване на английски език – чак до най-отдалечените точки на света. Според едно германско проучване обаче, през последната година от мандата на Доналд Тръмп популярността на САЩ е спаднала, а тази на Китай е нараснала. Народната република се сдоби със своята собствена „мека сила“: маските и ваксините.

COVID-19: Лек спад на новите случаи, починали

Настроенията могат да се обърнат и в онези страни по света, за които ЕС в момента нехае, защото не успява да се справи с пандемията дори в своите членки. В САЩ нещата може би малко ще се подобрят. Но и те ще се занимават предимно със самите себе си – тъй като заради некомпетентността на предишния президент пандемията нанесе огромни щети.

Ако ваксините от Европа и Северна Америка бъдат достъпни само в страни, в които бялото население е мнозинство, то хората в другите части на света ще трябва или да чакат, или да приемат предложението на Китай. Тогава „меката сила“ на свободния свят и атрактивността на неговия демократичен модел ще бъдат отслабени до непознати досега нива.

Ангелов: Расте броят на случаите, подозрителни за новия щам на COVID-19

Обезсмисля ли ваксините новата мутация на ковид – 19

Фон дер Лайен: Беше неволна грешка, допусната от бързане

Будещи тревога мутации на коронавирус са открити във Великобритания