Любопитно

Защо да изберем лаптоп пред настолен компютър

Р аботната среда и професиите, за които е нужен компютър, са все повече и все по-изискващи. На практика почти няма човек, който да не притежава настолен компютър или лаптоп у дома. Понякога ползван за работа, понякога – за удоволствие, лаптопът е нещо повече от обикновено устройство. Той е лесен достъп до дигиталния свят и средство за общуване и работа.

В кои случаи обаче лаптопът е по-разумен избор от настолния компютър и защо?

  • Мобилност

Настолният компютър несъмнено има своите огромни плюсове, но мобилността със сигурност е сред основните предимства на лаптопа. Възможността да занесете своето устройство с всичките си файлове, музика, филми и задачи на всяко място, на което отидете, е невероятно удобство. По този начин можете да се забавлявате и да работите практически навсякъде – у дома, в парка, в кафенето, през уикенда на плажа или в планината.

  • Фиксирани периферни елементи

Ако използвате настолен компютър, към него можете да добавите редица допълнителни устройства, които да подсилят работата му. Възможни са монтаж и синхронизация с периферни устройства и екстри, нужни за редица различни цели. Сред тях са подмяната на екран, без да е нужно да сменяте процесора, или обратното. Замяната на старата клавиатурата с нова също е напълно възможна при настолния компютър. При лаптопите тези опции обикновено липсват, но въпреки лекото неудобство няма как да не признаем, че те все пак остават логичния избор за всеки, който пътува често и трябва да носи работата си със себе си.


Източник:
iStock/Getty Images

  • Енергия и захранване

Използвайки лаптоп, Вие със сигурност ще изразходвате по-малко електрическа енергия, отколкото при работа с настолен компютър. За това предимство е отговорна не само вградената му батерия, но и по-компактните части, чиято работа изисква по-малко електричество. Те са създадени именно така, че да консумират сравнително по-малко ток, когато са в работен или sleep режим.

  • Дизайн и интерактивност

Дните, в които лаптопът беше неприятно изглеждаща голяма и тежка кутия, са минало. Съвременните модели предлагат не само висока функционалност, но и външен вид, който впечатлява. И тук не става въпрос единствено за визуални качества. Именно дизайнът прави лаптопа удобно за пренасяне навсякъде работно устройство. Той включва не само добре обмислени външни конструкции, но и оптимално предвидени пространства за вътрешните части, както и възможност за връзка с други устройства.

  • Мощност

Факт е, че при настолните компютри има по-голяма възможност за оборудване с по-мощни процесори. Това им дава предимство и ги прави способни да изпълняват повече и по-трудни задачи и функции. Въпреки това, с развитието на технологиите, вече можете да се сдобиете с различни видове лаптопи, които са достатъчно мощни, за да захранят и доста тежки програми и приложения. Дори геймърите, които отделят голяма част от времето си за видеоигри, могат да се насладят на мобилни модели с мощни видеокарти, които могат да направят интерактивното забавление неповторимо.

  • Цена

Истината е, че за цената, която бихте платили за лаптоп, можете да се сдобиете с една идея по-мощен настолен компютър. Всеки, ориентирал се към този тип покупка, е наясно с малките минуси на лаптопа. Но както споменахме, възможността за преносимост на лаптопа често надделява над останалите му недостатъци и със сигурност го прави логична и полезна придобивка.

<!–

–>