Любопитно

Математик: Тикаме държавата отново към затваряне

В момента има ръст на заболеваемост при децата. Най-ускорен е в групата 0-19 години, а от това следва и увеличение на заболеваемостта и при другите възрастови групи. Това коментира математикът Петър Велков в ефира на „Здравей, България“

По думите му причина за високите нива е именно отварянето на училищата и неспазването на мерките.

COVID-19: Лек спад на новите случаи, починали

„В България, не тестваме децата. А някои от тях го карат безсимптомно. В училищата връщаме 200 000 деца. Те имат близки, което значи, че говорим за връзка между над 600 хиляди души. Напълно възможно е да достигнем нивата от ноември“, добави той.

Според Велков комбинацията от мерки в звената, които биват отваряни и в обществото са много важни. Както и контролът за това дали се спазват мерките. 

25-годишна след лека форма на COVID-19: Пет месеца по-късно всичко се промени

„Тикаме държавата отново към затваряне. Важно е не само какво правим, а как го правим. В Австрия например има тестване дори и в училищата, задължително. Който иска да учи присъствено, трябва да има задължителен антигенен тест – два пъти седмично. Ние не тестваме дори и симптомните деца, а децата масово карат болестта безсимптомно“, подчерта той.

Той отбеляза още, че предната седмица е била първата от девет насам, в които е отчетен ръст на новозаразените. 

Ангелов: Расте броят на случаите, подозрителни за новия щам на COVID-19

„Тази седмица отново има по-високи нива. Ние вече сме в момент на растеж и това се случва в началото на отваряне на мерките“, каза математикът.

И предупреди, че когато не се проследява епидемиологичната верига, на практика не се контролира пандемията, предупреди Велков. 

Обезсмисля ли ваксините новата мутация на ковид – 19

Според него решенията трябва да се взимат по-рано, а анализ да се прави на база седмични данни, а не на по-дълъг период от време.