Днес

"Успокоявам нещата, ти ги възпаляваш" – говорене на "ма" и спорове за "фашисти" и "комунисти" в парламента

"Успокоявам нещата, ти ги възпаляваш" - обиди на "фашисти" и "комунисти", говорене на "ма" и спорове в парламента

© Юлия Лазарова

Защо правилникът на парламента не позволява внушения, обижда ли БСП ГЕРБ с реплика „фашистки традиции“, крие ли ГЕРБ премиера Бойко Борисов от депутатите и говори ли се на „ма“ – по тези и други въпроси спориха депутатите близо 40 минути тази сутрин в последния работен месец на 44-ия парламент.

Спорът започна след декларация на ГЕРБ, в която управляващите обявиха, че когато лидерът на БСП Корнелия Нинова раздава морални присъди от парламентарната трибуна, никой не й вярва. Причините – грешките на социалистите, цената на които щели да платят и за тези избори. В декларацията се дават два примера: първият – БСП не се разграничила от заловения в Чехия осъден за организиране на престъпна група свой спонсор Илия Стоилов, който е брат на „отказващия да напусне парламента“ депутат Георги Стоилов; вторият – във Варна социалистите предлагали за член на изборна комисия сина на „ограбилия българската икономика олигарх, който днес е в ареста“ Николай Банев. „Нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили“, завърши депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

В отговор зам.-председателя на парламента от БСП Кристиан Вигенин обяви, че от парламентарната трибуна се правят внушения за престъпления по „фашистки традиции“ – отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините.

След като му спря микрофона, председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви: „По кой член се забраняват внушения в парламента?“. По-късно депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов каза, че не е фашист и се чувства леко засегнат от репликата. Той попита каква е разликата между немския концентрационен лагер „Аушвиц“ (където са избити хиляди евреи – б.а.) и лагера „Белене“ (където по времето на комунизма се затварят политически противници – б.а.). „Вашето комунистическо поведение по-добре ли е?“, попита Рашидов.

БСП обърна спора на актуалната тема защо ГЕРБ крие премиера Бойко Борисов от депутатите. Реплики по нея имаше и миналата седмица, когато социалистите искаха министър-председателят, който не е идвал в Народното събрание от април 2020 г., да представи пред депутатите приоритетите на португалското европредседателство.

В сряда депутати от „Воля“ предложиха такова изслушване в дневния ред, но мнозинството отказа. Днес Цвета Караянчева каза, че имала намерение да включи изслушване на Борисов в дневния ред, но после: „Г-н Марешки ме изпревари и предложи да поканим премиера тук. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове да поканите премиера тук“. В отговор Георги Свиленски от БСП каза, че постъпката на „Воля“ е неадекватна, но е продиктувана от „каквото каже ГЕРБ“. После обяви, че Цвета Каранянчева трябва да покани премиера сама, както предвижда правилникът на парламента, ако иска да гради авторитета на институцията. В отговор тя каза, че „няма угодия“, но авторитетът се гради не от председателя, а от всички 240 народни представители.

Накрая лидерът на „Воля“ Веселеин Марешки сведе дебата по темата говори ли се на „ма“ в парламента, като каза, че докато „циркаджиите от БСП се изказват“, социалистът Георги Гьоков говорил на „ма“ на негова колега. Цвета Караянчева потвърди. Депутатът от БСП се изказа, че ако председателят на парламента каже, че е подчинена на Борисов, ще си обяснят много неща от поведението й, но микрофонът му бе спрян. „Аз за 4 г. съм показала, че от нищо не ме е страх“ – се чу като реплика на Караянчева. Седящият до нея Емил Христов от ГЕРБ пък подхвърли: „Опитвам се да успокоя нещата, ти ги възпаляваш“.

Спорът завърши с дежурното напомняне на Павел Шопов от „Атака“ да си сложи маската и неговия отговор, че по закон парламентът не е публично пространство и той не е длъжен.