Днес

Българският П.Е.Н. център: Прекратете репресиите срещу Навални

"Надяваме се Навални в най-скоро време да излезе на свобода."

© Стопкадър от Свободна Европа

„Надяваме се Навални в най-скоро време да излезе на свобода.“

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Дневник“ публикува декларацията на Българския П.Е.Н. център до посланика на Руската федерация в България и до председателя на Международния П.Е.Н център – Лондон, в подкрепа на Алексей Навални.

Руското посолство вече реагира – в профила му във „Фейсбук“ в четвъртък вечерта беше публикуван призив на руските власти останалите държави да не се месят във вътрешните им работи.

Руският опозиционер и критик на президента Владимир Путин получи ефективна присъда от три години и половина, след като съд в Москва замени условната му присъда с изпитателен срок, изтекъл миналата година. Нарушението на Навални се състои в това, че след като беше отровен с „Новичок“ , беше откаран в кома в Германия, за да бъде лекуван.

Уважаеми госпожи и господа,

В духа на демокрацията и свободното изразяване на собствено мнение и политическата принадлежност, присъщи на ценностите на Европейската общност и Всеобщата декларация за правата на човека, призоваваме заинтересованите руски институции да прекратят всякакви репресии срещу опозиционера Алексей Навални, руски журналист и блогър.

Ние, долуподписаните членове на Българския П.Е.Н център, считаме за дълбоко погрешно преследването на активисти с различни политически позиции. Всяка позитивна опозиция е необходима в качеството си на коректив към властта. Опозицията не трябва да се третира като заплаха на държавността. Затова изразяваме нашата гражданска позиция в подкрепа на Алексей Навални и срещу репресиите, на които са подложени неговите привърженици.

Надяваме се Навални в най-скоро време да излезе на свобода, имайки предвид, че през цялото време е останал верен на своите принципи, възгледи и привързаност към своята родина.

Подписано от писатели, членове на Българския П.Е.Н. център:

Амелия Личева, Анжела Димчева, Атанас Капралов, Васил Сотиров, Георги Господинов, Деян Енев, Димил Стоилов, Елисавета Шапкарева, Здравка Евтимова (Председател), Златимир Коларов, Иван Христов, Керана Ангелова, Кирил Топалов, Кристин Димитрова, Лъчезар Лозанов, Людмил Димитров, Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Невена Борисова, Огнян Стамболиев, Патриция Николова, Петър Чухов, Румен Шомов, Светла Георгиева, Силвия Чолева, Хайри Хамдан