Днес

Варненският областен управител е продал почти декар от Морската градина

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум" отбелязан с червена окръжност.

© Google Maps

Теренът, върху който има намерение да строи „Феста делфинариум“ отбелязан с червена окръжност.

Държавен терен от 863 кв.м. в Морската градина на Варна е бил продаден на дружеството „Пропъртис ПС“ на Петя Славова през ноември м.г. Това показва съдържанието на договор, сключен между фирмата, която е еднолична собственост на Славова, и областния управител на Варненска област Стоян Пасев. Цената, на която е продаден имотът, е малко под 204 хил. лв.

Като основание за извършената продажба е посочен текст от Закона за държавната собственост, според който земя – частна държавна собственост, или съответни идеални части от нея може да бъде продадена на лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда върху нея. Според отразеното в кадастъра въпросната сграда, послужила като основание за продажбата на почти декар от Морската градина на „Пропъртис ПС“, е едноетажна, със застроена площ от 19 кв.м и с предназначение „за водоснабдяване и/или канализация“. Според запознати със сделката най-вероятно става дума за канализационна инфраструктура, обслужваща съседния Делфинариум, който също е собственост на Петя Славова (председател на надзорния съвет на „Инвестбанк) през друго дружество.

Договорът за продажба на терена в Морската градина на Варна

© Дневник

Договорът за продажба на терена в Морската градина на Варна

Теренът, обект на сделката, граничи с друг имот на Петя Славова от над 2700 кв.м, който се намира на практика на „първа линия“ с панорамна гледка към Варненския залив. Точно върху този терен в средата на 2018 г. общинският Експертен съвет по устройство на територията във Варна одобри нов строеж, а решението беше отразено в протокол от заседанието.

Теренът, продаден на "Пропъртис ПС"

© Скрйнош от АГКК

Теренът, продаден на „Пропъртис ПС“

Става дума за проект, внесен от дружеството „Феста делфинариум“, част от „Феста холдинг“ на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до варненския Делфинариум „басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения“. Проектът предвижда и аквапарк.

Всичко за одобрения строеж – тук.

Проектът на „Феста делфинариум“ за строителство във варненската Морска градина доби публичност само няколко месеца след като стана известно, че от 2014 г. до 2017 г. в атракциона, който притежава, по неясни причини са умрели четири новородени делфина, а тюлен на няколко месеца се е удавил заради немарливост на персонала.

За смъртта на морските бозайници във варненския делфенариум – тук, тук и тук.

След публикациите от „Феста делфинариум“ се оправдаха за смъртта на животните и с това, че липсвала подходяща база за отглеждането им. Вероятно с този мотив – за създаване на по-добри условия за делфините и тюлените, сега идеята за строителството на нови басейни и аквапарк в Морската градина ще бъде върната на дневен ред.

Целият терен, след продажбата на държавен имот през ноември м.г.

© Скрйнош от АГКК

Целият терен, след продажбата на държавен имот през ноември м.г.

„Дневник“ изпрати до областния управител на Варненска област Стоян Пасев въпроси, които трябваше да изяснят мотивите, с които той е продал държавният терен на частно дружество, и било ли е представено инвестиционно намерение за него? До редакционното приключване на текста отговор не бе получен. Компанията „Пропъртис ПС“ на Петя Славова не е посочила никакви контакти за комуникация.

Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат дълга и печална история. Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, а само няколко месеца по-късно оправдава неспособността си да се справи с проблема, като обвинява за това предшествениците си. Изключение не направи и сегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Последните примери за това са въвеждането в експлоатация (Акт 16) на един от най-скандалните строежи в Морската градина – двуетажна сграда, собственост на „Зърнени храни – гр. Силистра“, и довършваните в момента строителни работи в имот на компанията „Марешки недвижими имоти“, свързана със зам.-председателя на парламента Веселин Марешки.