Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

ГЕРБ използва закона за извънредното положение, за да промени други 8

ГЕРБ използва закона за извънредното положение, за да промени други 8

© Надежда Чипева, Капитал

Два месеца преди изборите управляващото мнозинство продължава с порочната практика чрез преходите и заключителните разпоредби на един закон да вкара промени в други, отнасящи се до напълно различни сфери. По този начин се съкращават сроковете и се избягва процедурата по обществено обсъждане.

По този начин днес минаха на първо четене изменения в 8 закона чрез поправки в закона за извънредното положение.

Авторите на проекта са група народни представители от ГЕРБ начело с Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, отбелязва „Сега“. Изданието припомня, че Стоянова е използвала този похват и при промени, засягащи изборите, да придвижи текстове, отнасящи се до Закона за хазарта. В края на януари бе прието, че се удължава с 3 месеца срокът, в който данъчните власти трябва да приключат незавършените производства, останали от бившата Държавна комисия по хазарта.

Днес пък по този начин минават поправки, които въвеждат държавен монопол върху играта кено, за която до момента няма издаден лиценз в България. При гласуването на текста в бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че промяната е по искане на НАП, след като ведомството пое контрола върху хазарта и подготвя промени в редица нормативни документи, като в случая целта е да се направи разграничение с играта бинго. При това положение лиценз ще се издава като за лото и тото.

Сред приетите текстове днес са такива, които нанасят промени за изнемогващите финансово общини, в Закона за ДДС, за корпоративното подоходно облагане, за националната стандартизация, за държавните резерви и военновременните запаси, за семейните помощи за деца, за държавния бюджет и за социалните услуги.

В залата се чуха много критики за използвания порочен метод за законодателни промени, което не предизвика насрещни коментари.