Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

"Зверове, които избиват" – Белград мълчи след обиди за България от академия, свързана със службите

"Зверове, които избиват" - Белград мълчи след обиди за България от академия, свързана със службите

© Скрийншот, YouTube

Няколко часа след като сръбският посланик бе извикан в българското Министерство на външните работи заради груби изказвания от държавна академия, насочени срещу българите, властите в Белград още не са коментирали станалото.

Това е поредното припламване на искри между България и Сърбия след остри реплики, обичайно идващи от Белград, в последните няколко години. Обикновено те са дело на представители на изпълнитената или законодателната власт. Този път повод станаха думите на проф. Драган Симеунович, професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет.

Освен преподавател обаче той е и директор на правителствената Академия за национална сигурност. Формално тя не е част от никое правителствено звено, но е създадена от изпълнителната власт по предложение на Агенцията за информация и сигурност (БИА) през 2013 г. Самостоятелното висше училище посочва БИА като „институция, с която е най-тясно свързана“. „От самото си основаване тя потвърждава основните ценности, на които почива Република Сърбия като неин основател,“ се казва още в представянето ѝ на сайта на БИА.

На среща с директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, „от българска страна бе заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите,“ се казва в съобщение на външното министерство до медиите. „Изтъкнато бе, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции.“

Какво казва Симеунович

Симеунович не е сред най-известните, формиращи общественото мнение публични фигури в Сърбия.

В телевизионно предаване той казва, че българите са „зверове“, които избиват всичко пред себе си. Нещо повече, „българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха с жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практиката е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им.“

Освен това българите „са изкормвали бебета от утробите на бременните жени и след това са ги изгаряли живи,“ а и свещеници и учители н Сърбия са избивани, за да се въведе след това българко образование. България още претендира за територии в Сърбия до Крушевац, докато е обвинявала Сърбия за извършен геноцид през Средновековието.

Проруска телевизия

Излъчилата предаването със Симеунович „Национална ИН4С телевизиjа“ всъщност е черногорски сайт.

Там има множество публикации, свързани с Русия, има и категория „Поглед“, в която има само една рубрика – „Руски поглед“ – пълна с новини, подкрепящи държавния светоглед на Москва.

На началната страница новините не са непременно в полза на Белград. В замяна на това има множество новини, представящи управляващите отскоро в Черна гора (критикувани от някои експерти като „проруски“ и „просръбски“) и остри атаки срещу предишната власт в Черна гора и президента, доскорошен монополист във властта Мило Джуканович, който направи завой в политиката, отклонявайки Черна гора от тесни връзки с Русия към прозападен курс.

Сайтът е известен със сръбския си национализъм, който Джуканович бе критикуван, че се опитва да потисне в хода на изграждането на черногорска нация. В разговор със събеседници в Сърбия, запознати с медийния пейзаж, може да се чуе, че ИНС4 се финансира от Русия.

Публикуваното видео е озаглавено „Проф. д-р Драган Симеунович – албанският примитивизъм и българските аспирации“. Акценти от интервюто с него са препечатани от по-малки сръбски издания, включително коментарите му за Северна Македония, от която България иска „да си смени историята“.

Покрай коментарите за историята Симеунович се опитва да омекоти думите си с твърдението, че освен институти за албанците, хърватите и българите всяка от тези държави трябва да има институт за сърбите, за да се разбираме един друг. „Ние не се познаваме достатъчно и затова съществуват албанският примитивизъм и непрекъснатите български аспирации.“

Остри коментари за България са идвали и от бившия външен министър Ивица Дачич (сега председател на парламента) и вътрешният Александър Вулин. Преди няколко години председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун каза, че България масово шпионирала Сърбия. Поводите обичайно са различни – от конкуренцията между София и Белград в оръжейната индустрия до отношенията със Северна Македония и Косово.