Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Кадър от времето на Кадафи ще опита да управлява Либия до изборите през декември

Дясната снимка е на Абдел Хамид Дбейба, новия премиер на Либия. Другите три по-малки са на тримата членове в ръководството на Преходния президентски съвет - президент и двама вицепрезиденти.

© Скрийншот, YouTube

Дясната снимка е на Абдел Хамид Дбейба, новия премиер на Либия. Другите три по-малки са на тримата членове в ръководството на Преходния президентски съвет – президент и двама вицепрезиденти.

Участниците в междулибийския диалог, събрали се под егидата на ООН в Швейцария определиха днес Абдел Хамид Дбейба за временен премиер на страната. Те определиха и трима членове на Президентския съвет на Либия, предаде „Франс прес“. Този временен екип ще трябва да обедини институциите на държавата и да гарантира сигурността до изборите, насрочени за декември, подчертава ООН.

Либия е обхваната от хаос след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Две власти де факто си оспорват властта там на фона на външни намеси. От едната страна в Западна Либия има Правителство на националното единство, базирано в Триполи и признато от ООН, а също подкрепяно от Турция. От друга страна е власт, въплътена от Халифа Хафтар, силния човек на либийския Изток, подкрепян от Русия и от Обединените арабски емирства по-специално.

От понеделник в околностите на Женева, на тайно място, заседаваха 75-те членове на Форума за либийски политически диалог. Те гласуваха именно за временен премиер на страната. В подкрепа на Дбейба се обявиха 39 от членовете на Форума.

Дбейба е роден в Мисрата, в северозападната част на Либия. Той е инженер, основател на движението Либия ал Мостакбал. Заемал е ключов пост при Кадафи, когато е бил ръководител на Либийската компания за инвестиции и развитие.

Форумът, заседаващ в Швейцария, избра Мохамед Юнес ал Менфи за председател на Преходния президентски съвет. Той е от източната част на Либия. Менфи ще има двама вицепрезиденти, а именно Муса ал Кони, който е туарег, и Абдала Хюсеин ал Лафи, който е депутат от град Зауия.

Премиерът сега трябва в срок от не повече от 21 дни да състави правителство, обясни Стефани Уилямс, която е временно изпълняваща длъжността емисар на ООН за Либия. Премиерът ще разполага с 21 допълнителни дни, за да спечели вот на доверие в парламента след съставяне на кабинета. В случай на провал по въпроса ще се произнесат участниците в междулибийския диалог. /БТА