Политика

Какво знаем за щамовете на COVID (Инфографика)Мутациите на вируса се смесиха, става особено заразен за младите хора 

Силно заразният британски щам на коронавируса се смеси с още по-опасния южноафрикански вариант, съобщи “Дойче веле”. Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за младите хора.Новината буди сериозна тревога, тъй като евентуалната комбинация между два опасни щама не вещае нищо добро. Още повече че и без “добавки” британският щам е смятан за значително по-заразен – според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30 до 70% по-бързо от познатите досега.

А южноафриканският е по-опасен дори от британския, защото включва допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата учените откриха и в двата нови бразилски щама.

Експерти отбелязват, че ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно. В случай че все повече хора се заразяват за все по-кратко време, здравните системи ще се претоварят и може да колабират.

Компанията “Джонсън и Джонсън” подаде молба до американската Агенция за контрол на храните и лекарствата да разреши за спешна употреба нейната ваксина срещу COVID-19. Тя е с една доза и е показала 66 процента ефикасност при предотвратяване на умерен до тежък COVID-19 според резултатите от голямо глобално изпитване. Компанията обяви, че може да започне доставки веднага.

Същевременно Нидерландия, Дания и Норвегия обявиха, че ще използват ваксината на “Астра Зенека” само за хора под 65 г. Ефикасността на ваксината при по-възрастните хора засега не е ясна, тъй като само малък брой представители на тази категория са участвали в клинични изпитвания, отбелязва АФП.

Препаратът на “АстраЗенека” обаче е ефикасен срещу британския вариант на коронавируса. Данни показват, че имунизацията с ваксината намалява вирусния товар.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че не може да спи, защото мисли за съдбоносните решения, които трябва да взема в опит да се справи с пандемията.

“Будя се нощем и мисля за разни неща. Това е трудно време за мен. Искам да съм премислила обстойно нещата, преди да вземам решение”, каза Меркел.