Любопитно

Може ли работодателят да ни задължи да се ваксинираме

Н е е възможно работодател да принуди работник да се ваксинира. Задължение на работодателя е да създаде условия на всеки свой работник, който иска да се ваксинира, да може да го направи. Това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

Новите случаи на коронавирус са повече от излекуваните за последното денонощие

Гостът констатира обаче, че масова ваксинация в света не съществува, освен в Израел, а на останалите места, включително в Европа, това става бавно, което обезсмисля самия процес.

Григорова е убедена, че няма и достатъчно информираност за ползите, рисковете и всички последици от ваксинирането.

„Трябва да се обсъдят новите варианти на мерките, но вече се приемат такива, които се предлагаха от КТ „Подкрепа“ от самото начало“, категорична бе Ваня Григорова.

Фандъкова: Допълнителни мерки засега не са необходими

„Не е законно работодателите да искат от работниците си да се ваксинират. Всеки сам трябва да реши дали ще се ваксинира, това не може да бъде условие за оставане на работа, това не е морално и не е възможно“, съгласи се Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

„В Европа работникът има защитени права, докато в САЩ има изключения, там се дава предимство на договаряне между работник и работодател“, изрази мнението си той относно сравненията между европейския и американския модел.

Той също смята, че капацитета на държавната администрация значително е намалял от началото на кризата, защото част от тях не работят, други работят онлайн.

Арестуваха българи, опитали да влязат с фалшиви PCR тестове в Гърция

Иванов изрази мнение, че ваксинацията би била по-успешна, ако се разреши тя да може да се случва на работните места. Като в много от големите предприятия има лекарски кабинети.

Според него бизнесът е все по-притиснат, като голяма част от него е на ръба на фалита. Той предложи да се прилага мярка 75 към 0.

Ваксинационните пунктове у нас ще са видими в Google

Мутафчийски: Това е най-опасното място

Кунчев с прогноза за COVID-19 през февруари

COVID-19: Лек спад на новите случаи, починали

Ангелов: Расте броят на случаите, подозрителни за новия щам на COVID-19