Днес

Навални призова за "освобождаване" на Русия, щабът му спира протестите до пролетта

Навални призова за "освобождаване" на Русия, щабът му спира протестите до пролетта

© Associated Press

Руският опозиционер Алексей Навални, чието осъждане тази седмица на затвор предизвика протести, потушени със сила, призова днес своите привърженици да „преодолеят страха“ и да „освободят“ Русия от управляващите „крадци“.

На личния си сайт и в социалните си мрежи, в първата си публикация след присъдата, Навални написа още, че се чувства свободен, тъй като знае, че е прав. „Разбира се, много пъти съм чувал тази фраза: „Невъзможно е да се лиши от свобода този, който е вътрешно свободен. И ето, че сега честно се питам: „Как става това?“ Повярвайте, става.“

„Те могат да се държат на власт и да я използват за своето лично обогатяване, опирайки се единствено на нашия страх. Ние обаче, като преодолеем този страх, можем да освободим нашата Русия от тази банда крадци, които са я окупирали.“

„И ние ще го направим, длъжни сме за това. За нас и за бъдещите поколения. Истината е на наша страна. Останете свободни!“, допълни той. Посланието е придружено от снимка на Навални, който се усмихва по време на процеса в Москва. „Не се поддавайте на тази илюзия за сила“, призова руският опозиционер своите привърженици, визирайки силовия отговор на протестите.

Много неправителствени организации и западни страни, както и руски медии, осъдиха бруталните репресии срещу демонстрантите, подкрепящи Навални. При протестите в Русия в края на миналия и началото на този месец бяха арестувани общо около 10 хиляди души – рекорд за последните години.

Без протести поне до пролетта

От задържането на Навални на 17 януари насетне, когато той кацна от Германия, демонстрации в негова подкрепа имаше всяка седмица – в почивните дни. Тази седмица протестите бяха в деня на съдебното заседание, на което условната присъда на опозиционера бе заменена с реална.

Пред телевизия „Дождь“ обаче ръководителят на щабовете на Навални Леонид Волков каза, че няма да се организират нови протести в предстоящите седмици – следващите ще са през пролетта и лятото.

Той аргументира промяната с огромния брой пребити и задърани участници на демонстрациите. „Ако излизаме всяка седмица, ще получим още. Ще бъде парализирана работата на щабовете и ще е невъзможна работата по изборите. Не това иска от нас Алексей (Навални). Алексей иска да се съсредоточим върху есента,“ когато са изборите за Държавната дума, каза Волков.

Навални бе осъден на затвор заради дело от 2014 г. месеци преди парламентарните избори в Русия, които са насрочени за 19 септември.