Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Най-добрите природни средства за кашлица

К ашлицата може да помогне на гърлото ви да се изчистите от храчки и други дразнители. Въпреки това, продължителната кашлица може да бъде симптоматична за редица състояния, като алергия, вирусна инфекция или бактериална инфекция.

Вижте във видеото от канала „Баба знае“ на VBOX7 няколко домашни средства, които ще ви бъдат от помощ, ако ви измъчва неприятна кашлица.

Пчелен мед

Медът винаги е бил ценно лекарство за възпалено гърло. Можете да си приготвите свой собствен лек у дома, като смесите до 2 чаени лъжички мед с билков чай или топла вода и лимон.

Медът успокоява, докато лимоновият сок може да помогне при раздразнението на гърлото. Можете също така просто да хапвате лъжица мед или да го намажете на филия хляб, като лека закуска.

Мента

Ментовите листа са добре известни със своите лечебни свойства. Ментолът в ментата успокоява гърлото и действа като деконгестант, помага за разграждането на слузта.

Можете да си приготвите чай от мента или да вдишвате изпаренията на ментови листа във вода на парна баня. Покрийте кърпа над главата си и поемете дълбоко въздух директно над водата.

Консумацията на това растение удължава живота

Мащерка

Мащерката се използва понякога при респираторни заболявания.

Листата на мащерката съдържат съединения, наречени флавоноиди, които отпускат мускулите на гърлото, участващи в кашлицата, и намаляват възпалението.

Можете да приготвите чай от мащерка у дома, като използвате 2 чаени лъжички натрошени листа от мащерка в 1 чаша вряща вода. Покрийте чашата, накиснете за 10 минути и прецедете.

Гаргара от сол и вода

Въпреки че лекарството изглежда сравнително просто, гаргарата със сол и вода може да помогне за успокояване на “дращещо“ гърло, което ви кара да кашляте. Смесването на 1/4 до 1/2 чаена лъжичка сол с топла вода може да помогне за облекчаване на дразненето.

Имайте предвид, че децата под 6 години не са особено добри в гаргарата. Най-добре е да опитате други средства за тази възраст.

Коя билка помага за отслабване

Бромелаин

Обикновено не мислите за ананаса като средство за кашлица, но това може да се дължи на факта, че никога не сте чували за бромелаин.