Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Правят анализ безопасно ли е US гориво за АЕЦ “Козлодуй”Премиерът отново заяви, че изграждането на VII и VIII блок в централата е изключително важноАЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” подписаха договор за анализи на безопасността на горивото им за V блок на АЕЦ “Козлодуй”. И шефът на централата Наско Михов и вицепрезидентът и директор на “Уестингхаус Електрик Швеция” Азис Даг отбелязаха, че това е стъпка към лицензирането на американското ядрено гориво за българската атомна централа.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че договорът е за втория заключителен етап за лицензирането на горивото, тя пожела успех и добави, че не се съмнява в него. А с договора процесът на диверсификация ставал необратим.

Анализът всъщност е задълбочена оценка на безопасността на американското гориво, преди да бъдат подадени документи за лицензирането му в Агенцията за ядрено регулиране. АЕЦ “Козлодуй” има договор за доставки на гориво от руската компания ТВЕЛ до 2025 г.

Премиерът Бойко Борисов акцентира на геостратегическото значение на това, което се прави. “Това е поредната стъпка към диверсификация. Аз действително я приемам като стъпка, защото изграждането на VII и VIII реактор е изключително важно, защото ние много държим на ядрената енергетика. В България имаме опит, цялата ни енергийна система е свързана с нея, тя е включена и в зелената сделка”, каза той.

Борисов заяви още, че не само иска да окуражи, но и да задължи ръководителите на АЕЦ “Козлодуй” и на Министерството на енергетиката максимално бързо да работят по тези теми, защото “всеки ден ни е важен”.

След това премиерът посочи какво е направено в различни сфери.

Започнало се с диверсификацията на авиацията с новите самолети F-16 блок 70. Минало се през закупуването на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис и финансирането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов.

“По инициативата “Три морета” напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище “Чирен” от 500 млн. на 1,1 млрд. куб. м, което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ”, посочи премиерът.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа заяви, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация. “За нас е истинска гордост да сме тук заедно с вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници”, заяви Мустафа.

Последната дума и поемане на отговорност дали то може да работи в V реактор, е на Агенцията за ядрено регулиране.