България

Фермер отива в затвора за 20 г. за двойно убийство, заловиха го в Гърция

Извършител на двойно убийство с брадва получи наказание от 20 години затвор. Това реши днес Окръжен съд-Хасково по делото срещу 56-годишния Живко Йорданов.

Йорданов бе признат за виновен, че е екзекутирал 55-годишния Кольо Шелев и 34-годишния му доведен син Цанко Ганков. Труповете на издирваните дървосекачи от ивайловградското село Брусино бяха открити в землището на село Покрован в края на декември 2016-а.

Близо седмица над 100 човека от региона и Кърджали издирваха в Източните Родопи Кольо и Цанко. Двамата живеели на квартира у убиеца си, който отглеждал животни. Според разследващите Живко поканил жертвите си на почерпка. След запой тримата се скарали и Йорданов ги екзекутирал с тъпата част на секирата.

В хода на оперативно-издирвателните действия станало известно и че домакинът също не бил в дома си, липсвал и автомобилът му Нисан. Със следово куче и доброволци бяха претърсени изоставени постройки в село Брусино и околните местности.

За фермера бе издадена европейска заповед за арест, тъй като успя да се укрие в Гърция. С помощта на гръцките полицаи той бе задържан. Там отидоха и наши криминалисти, пред които Живко признал за деянието си.

Веднага след предаването му на българските власти Живко бил разпитан от разследващ полицай в Ивайловград.

От село Брусино, където извършителят има имот, бяха иззети дактилоскопични следи и други вещи, свързани с престъплението. Открити са и изхвърлени части от колата, които били в досег с телата на жертвите.