Любопитно

България получи първата пратка ваксини от „Астра Зенека”

Д нес България получи първата доставка на ваксината на Оксфордския университет и „Астра Зенека” срещу ковид-19. Това е осмата доставка на ваксини от началото на епидемията в страната.

Настоящата пратка е от 28 800 дози, съобщава „Фокус”. Тя беше приета пред Националния център по заразни и паразитни болести в София.

РНК ваксините действат по различен начин от традиционните

За разлика от първите две ваксини, тази на „Астра Зенека” прилага информационна ДНК, за да накара човешките клетки да произведат протеина на шипа на коронавируса. За пренасянето на тази ДНК се използват вектори от човешки аденовирус.

Мутафчийски: Коронавирусът показа какъв би бил животът ни без ваксини

Ваксината има период между поставянето на първа и втора доза между 4 и 12 седмици, а не 3 както при ваксините на „Пфайзер” и „Модерна”. Последните прилагат информационна РНК, пренасяна от липидни капсули.

Ето защо здравните власти обмислят вариант да се поставят всички дози, доставени днес, без да се съхраняват резервни бройки за повторното ваксиниране.

По време на клиничните изпитания ваксината на „Астра Зенека” показа ефективност от средно 70,4%, спрямо съответно 95% и 94,1%, за ваксините на „Пфайзер” и „Модерна”.

МЗ пусна листовката на ваксината на AstraZeneca

Ваксината на „Астра Зенека” трябва да се съхранява в хладилник, но не и да се замразява, което позволява по-лесната логистика и опростява процеса на ваксинацията.

Пратката беше посрещната от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и от председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, съобщава БТА.

Кирилов посочи, че през февруари се очакват още три доставки на ваксината, като общо ще бъдат получени 260 хиляди дози.

По отношение на възрастта за имунизиране, той уточни, че все още в ЕС тече дискусия.

„Следващата седмица ще има по-категорични указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането стартира по-рано, има натрупани данни, там няма ограничения, посочи той. Искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави и навсякъде, където се прилага”, допълни Кирилов.

Той посочи, че разпределението на ваксините ще стартира следващата седмица, а в понеделник ще има заседание на ваксинационния щаб, където ще бъдат обсъдени възможностите.

Проф. Гигов смята, че може би това е ваксината, която ще бъде най-масова у нас. Той отбеляза, че има много добри условия по отношение на организацията, съхранение и използване.