Политика

Каракачанов: АЕЦ "Белене" за мен не е загубена или безсмислена каузаАЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза. Това заяви в Плевен Красимир Каракачанов пред БТА.

Когато говорим за енергийни проекти, когато са направени инвестиции и на едното място и на другото място /Козлодуй и Белене/, въпросът да се връща отново от нулева точка и да започне да се обсъжда, не знам дали е целесъобразно, добави той.„Изключително много пари са вложени в проекта „Белене“. Тук възниква въпросът тази инвестиция, която е част от средствата, които българинът е отделил, и то от 30 години насам, че и повече, какво ще я правим“, попита Каракачанов. „Аз не съм се притеснявал никога да казвам това което мисля. Да! Има определени външнополитически съображения по тази тема, но аз задавам въпроса: Българският интерес къде е? Някой предлага ли компенсации за едно или друго действие. Ако предлага, да седнем и да го обсъдим. Ако не предлага, дайте да си вървим по дневния ред на нашето общество“, допълни той. Трябва да имаме следния подход: България да изгражда собствени възможности във всяко едно отношение и да бъде по-сериозен фактор, изтъкна Каракачанов. „България благодарение на безгръбначни български политици в началото на този век се лиши от свои енергийни мощности – например затварянето на първите четири реактора на „Козлодуй“.

Задавал съм въпроса кое налага, кое решение, на кой орган, къде в света налага затварянето на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“. При положение че са вложени пари, блоковете са модернизирани, сигурни и Международната агенция за атомна енергия е дала сертификати, че са безопасни и че нямат никакви проблеми. Естествено налагаше го това, че част от държавите на ЕС, една най-вече, беше инвестирала в изграждането на румънския АЕЦ и естествено, че трябва да се „избият“ инвестициите. Затова казвам – българският интерес – над всичко! Не трябваше да се затварят. Тогава имаше идея първи и втори блок да преминат на газ – имаше предложение от английска газова компания – не се направи пак по същите съображения – защото българските политици не отстояха интересите ни. Всичко е въпрос на отстояване на българския интерес“, отбеляза Каракачанов.

„Едно съм убеден – смятам че е правилно експертите в енергетиката да говорят за това – дали на едно или на две места да има АЕЦ, „Белене“ или „Козлодуй“. Едно е важно за мен като политик – че България не може да се лиши от статута си на държава, произвеждаща ядрена енергия. Първо, защото има традиция в това отношение и второ – това осигурява енергийна независимост. Би било престъпление, държавата, която изнасяше електроенергия на целия Балкански полуостров, включително държави като Турция и Италия, след 10-15 години да се превърне във вносител – това би било престъпление към бъдещите български поколения“, каза още Красимир Каракачанов.