Любопитно

Лекар открадна ковид – ваксина за болната си съпруга

З а да предпази тежко болната си съпруга от заразяване с коронавирус, един от лекарите от ваксинационен център в Хамбург открадна коронавирусна ваксина.

Здравното управление на града потвърди информацията, съобщава „Фокус”. 69-годишният мъж заредил спринцовка с антивирусна ваксина в средата на януари и отишъл до входа на центъра, където инжектирал препарата на жена си, която го чакала там.

Това нарушение e било незабавно открито, а самият лекар е бил уволнен на следващия ден. Срещу него се води наказателно разследване.

ЕК не изключва споразумение за руската ваксина срещу коронавируса

Съпругата на лекаря обаче е получила втора доза от ваксината, въпреки че не принадлежи към групата от населението, която има право на ваксинация при настоящата фаза на имунизиране, поясни Мартин Хелфрих, говорител на здравните власти в Хамбург.

„Ако първата ваксинация вече е направена, тогава трябва да се направи и втората“, подчерта той.

Според него в случая не става дума за това да не се хаби ваксина. Ако втората ваксинация не бъде направена, се увеличава възможността от непълен имунен отговор и поява на резистентен към ваксините щам на коронавируса.

Нова опасност: мутациите се смесиха, коронавирусът става особено заразен за младите хора

Поради многобройните мерки за сигурност е изключена възможността за кражба на големи количества ваксина, подчерта Хелфрих.

Винаги се взема само една доза ваксина от специално защитен склад и движението с нея в помещенията на самия център е строго регламентирано.

Освен това тази ваксина трябва да се съхранява при много ниска температура, което е допълнителен проблем за потенциалните крадци.

„Не можете просто да поставите спринцовка с нея в джоба на панталона си”, подчерта Хелфрих.