Любопитно

Македония спира да чака ЕС, купува ваксини от Китай

М инистерството на здравеопазването на Република Северна Македония ще подпише в понеделник договор със „Синофарм”, китайския производител на ваксина против ковид-19, съобщи днес министърът на здравеопазването Венко Филипче на пресконференция, съобщава БТА.

Министърът представи Националния оперативен план за ваксинацията, приемането, складирането и разпределението на китайската ваксина, която се очаква да пристигне в страната този месец. Той обясни и начина на записване за ваксинация, местата на които ще се извършва ваксинацията и промените, направени в частта за приоритетните групи, които ще се ваксинират първи.

Северна Македония, все още не е получила нито една доза за ваксинация по програмата на ЕС.

Огромен провал на ЕС с ковид – ваксините помага на Русия и Китай на Балканите

Ваксината на „Синофарм” се съхранява на температура от 2 до 8 градуса, което улеснява начина на транспортиране, запазване и разпращане. Тя се предлага във формата на предварително напълнена спринцовка, което улеснява апликацията. Термините за прилагане на ваксината ще бъдат през 10 минути на пациент.

Ваксинацията ще се извършва чрез съществуващата здравна мрежа и на пунктове за ваксинация.

„При пълен капацитет на работата на пунктовете за ваксинация очаквам да ваксинираме с препарата на „Синофарм” от 2000 до 2500 граждани на ден. За всеки, който се ваксинира, се запазва и втората доза, която се поставя 21 дни след първата, което означава, че от първата пратка ще имаме по две дози за 100 000 души”, каза министърът.

Писмо: ЕС да сподели ваксините с балканските съседи

Съгласно плана от четири фази първи ще бъдат ваксинирали лицата от най-рисковите групи – здравните работници в ковид – отделенията и хората над 70-годишна възраст.

Република Северна Македония чрез програмата КОВАКС ще получи общо 103 000 ваксини срещу ковид-19 от общо 337,2 милиона, които ще бъдат разпределени чрез гробалната инициатива в 145 страни през първата половина на 2021 година.

Доставките може да бъдат осъществени в края на февруари, според Ан Линдстранд от Световната здравна организация.

КОВАКС ще покрие разходите за ваксините за 92 бедни страни, а останалите ще ги получат на цени, които могат да си позволят. Страните ще получат дози пропорционално на размера на населението им.