Политика

Норберт Мисбрандт: BILLA се стреми да бъде гарант за качество за всеки бюджетПолагаме непрестанни усилия за все по-голямото разнообразие от стоки на достъпни цени и за удобството на клиентите, казва изпълнителният директор на BILLA България

Hopбepт Mиcбpaндт е изпълнителен директор на BILLA България от април 2019 г. Зaпoчвa кapиepaтa cи в Віllа Централа и Източна Европа пpeз ceптeмвpи 2011 г., cлeд кaтo преди това е бил изпълнитeлeн диpeктop в Lіdl Pyмъния. Пpeминaвa пpeз пoзиции кaтo глaвeн oпepaтивeн диpeктop в Віllа Pyмъния и Віllа Xъpвaтия. От 2014 г. е изпълнитeлeн диpeктop в Віllа Xъpвaтия. Пpeз aпpил 2017 г. става глaвeн oпepaтивeн диpeктop в Віllа Чexия.– Г-н Мисбрандт, какво се случи в търговската верига, която управлявате, през 2020 г. и как пандемията се отрази на продажбите в BILLA?

– Въвеждането на извънредната епидемиологична обстановка ни накара да действаме бързо, за да се адаптираме, да сме гъвкави, но заедно с това – и много търпеливи. Трябваше да вложим допълнителна мисъл за хората и допълнителна инвестиция в работна сила.

Със сигурност този период беше различен в най-голяма степен за онези, които работеха на терен във всички магазини, в пряк контакт с посетителите. Техните задължения значително нараснаха – по-честа регулярна дезинфекция, изпълняване на обичайните отговорности, но при спазване на необходимата дистанция от клиентите и помежду си, застъпване на смени и промени в графика на работа. Бих искал да благодаря на всички служители за всеотдайността и добре свършената работа.

Изключителната ситуация, в която бяхме поставени, показа колко важен и незаменим стълб на икономиката представлява търговията на дребно. Отчетохме спад на продажбите в сравнение със същите периоди през предходната година, но това е напълно очаквано предвид ковид кризата по света.

– Покупките през ноември и декември миналата година съпоставими ли са като обеми и средства с тези от предколедно-новогодишния период на 2019 година?

– Както вече споменах, регистрирахме очаквани спадове. Въпреки това отчитаме ръст в доверието на нашите клиенти към веригата. Във времена на свиване на доходите и

изключително внимание какво пазаруваме, по колко и откъде,

те избират да ни се доверят отново и отново. Ние трябва да се адаптираме към ситуацията, като припомним на клиентите онова, към което се стремим – разумни цени и възможност за спестяване на средства.

– BILLA беше първата от действащите у нас търговски вериги, която въведе програма за лоялност. Тя наскоро бе обновена с възможност за издаване в дигитален формат. Безспорно това дава възможност на веригата за по-задълбочени наблюдения върху пазара. Какви са те за навиците на клиентите? Какво се промени в поведението им през последната година?

– Промените в търсенето през миналата година бяха свързани с дългите периоди, прекарани у дома. Посетителите на нашите магазини купуваха повече бройки от така наречените „основни“ продукти като брашно, варива, препарати, консерви. Хората усетиха нуждата да имат всичко на разположение и да обърнат повече внимание на готвенето у дома. Очакваме тази тенденция да се запази през 2021 г., като допълним и

все по-засиленото търсене на стоки, произведени в България.

Това е и причината компанията ни да си партнира вече повече от 20 години с родни производители. Гордеем се много и със собствения ни бранд BILLA Градини, който дава възможност на клиентите ни да избират от голямо разнообразие свежи плодове и зеленчуци, отгледани от български земеделци в съответствие със специалната ни програма за намаляване на пестицидите.

– В края на касовия си бон всеки клиент вижда какво е спестил при пазаруването. Предвиждате ли през 2021 г. още по-голямо разширение на броя на продуктите, за които се получава отстъпка?

– Ние в BILLA имаме изградена система за проследяване и актуализация на формирането на цени на пазара, дори в рамките на един ден. Ето защо успяваме

да запазим досегашното качество и да гарантираме достъпни цени

за нашите клиенти. Полагаме непрестанни усилия в посока по-голямо разнообразие от стоки на промоционални цени. Неслучайно споделяме посланието „В BILLA вярваме, че всеки заслужава качество на добра цена“. Всяка седмица имаме разнообразни промоционални предложения като например „Акция уикенд“ с изгодни оферти от четвъртък до неделя, „Супер старт“ предложения от понеделник до сряда, с които да се заредите за началото на седмицата, както и много оферти с 50% отстъпка.

– BILLA България непрекъснато открива нови обекти. Какво ще донесе 2021 г. в това отношение? Очакват ли се нови магазини и какъв ще е техният формат – малки, средни, големи, в какви населени места?

– През 2020 г. открихме четири нови обекта. Плановете ни са да продължим да се разширяваме и да сме все по-близо до нашите клиенти.

Разбира се, планираме откриването на магазини и през тази година, като не сме се насочили единствено към големи градове. Щастливи сме, че благодарение на силната експанзия, реализирана до момента, BILLA е сред лидерите на пазара, но смятаме и занапред да продължаваме да растем и да поддържаме все по-голяма мрежа от обекти.

– Ще продължи ли въвеждането на каси за самообслужване като тенденция и какви ваши обекти ще обхване? Какво показва опитът през първите месеци от действието на тези каси?

– Касите на самообслужване са ключов фактор за успешното развитие на пазара. Tова важи и за всички други иновации, които превръщат пазаруването в по-приятно и лесно преживяване. Неминуемо след като всичко затихне, начините за пазаруване ще останат променени. Ето защо въвеждаме

каси на самообслужване във все повече обекти

из страната. Системите са съобразени изцяло с поведението на купувачите и са създадени, за да улеснят процеса на покупка. Така от една страна клиентът има възможност сам да проследява сметката си, а от друга пpeкият кoнтaкт мeждy cлyжитeлитe и пaзapyвaщитe се свежда дo минимyм.

Регистрираме положителна обратна връзка от страна на нашите клиенти по отношение на касите с такъв формат на ползване. За това допринася и извънредната епидемиологична обстановка, в която се намираме.

– Какво очаквате от 2021 г. и как ще се адаптирате към вероятните предстоящи промени на пазара, продиктувани от икономическата нестабилност в страната и света?

– От 2021 г. очакваме нови предизвикателства. Кризата и неясното бъдеще на сектора са трудност за всички. Като голяма международна компания ние от BILLA трябва да сме бързи, гъвкави и с готовност да посрещаме всички новости, независимо дали те са свързани с икономическата ситуация в страните, в които оперираме, или с друг основополагащ фактор за сферата на търговията.

Политиките ни са насочени не само към оправдаване на очакванията, които нашите клиенти имат, но и към

прогнозиране на техните бъдещи нужди.

Адаптираме ги, като не спираме да работим в посока развитие на лоялната ни програма и промоционалните ни инструменти. Реновираме все повече обекти, за да предложим на клиентите ни удобно и приятно пазаруване. Голямото разнообразие от нужни стоки за дома успешно допълва мисията ни да бъдем гарант за качество за всеки бюджет.