Любопитно

Продължава изплащането на 1 000 лв. за работа на първа линия

М инистерството на здравеопазването заяви, че държавата е осигурила средства за плащанията за работа на първа линия в размер на 1 000 лв. за всички лечебни заведения за болнична помощ и общопрактикуващи лекари.

Плащанията  за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, включително за дейности през м. януари тази година, се запазват и през 2021 г.

От министерството поясняват, че размерът на тези плащания остава непроменен – 1 000 лв. нето. Целта е да се запази мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията. Средствата през 2021-ва се осигуряват от държавния бюджет, чрез трансфер към Националната здравноосигурителна каса, а не, както досега, чрез европейско финансиране.

Персоналът, работил на първа линия през януари, ще получи дължимите средства още този месец. Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19. Плащанията ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г.

Допълнителните възнаграждения от 1 000 лв. за работа на първа линия ще продължават да се изплащат, докато страната се намира в период на извънредна епидемична обстановка, уточняват от здравното министерство. 

В допълнение отбелязват, че и през настоящата година продължават плащанията чрез НЗОК за работа на първа линия на общопрактикуващи лекари, наети при тях специалисти по здравни грижи, както и на медицински и диагностични центрове.

От бюджета на Министерството на здравеопазването продължават да се финансират, за работата си на първа линия, служителите на РЗИ и ЦСМП, както и звената към МЗ, които и досега получават тези възнаграждения.

Отпуснаха 1,8 милиона за болницата в Гоце Делчев

Как ще получаваме сертификат за ковид -ваксина

Властите обясниха защо получихме по-малко ваксини от заявените