Любопитно

Ампутираха крака на мъж след ковид-19

М ъж, лекуван в инфекциозното отделение в Горна Оряховица от ковид-19, загуби крака си, съобщава NOVA.

Животът на Стефан се преобръща. Ампутиран е десният му крак. Всичко започва в началото на месец декември, миналата година. Тогава 52-годишният мъж се разболява от ковид-19.

„От начало всичко си вървеше в рамките на нормално. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – задух, сатурацията ми падна. В последствие ми посиняха пръстите и аз им споменах на докторите, че има проблем. Никой не вземаше под внимание, а аз не съм лекар, който да решава нещата. Казаха ми, защото съм легнал на една страна, а и аз не можех да обяснявам много, защото не ми стигаше въздуха. Избягвах, дори разговори с моята съпруга по телефона”, разказва Стефан Грозев.

Ново: Ковид-19 възпаление оцветява пръстите до черно

След две седмици Стефан преболедува коронавирусната инфекция и е изписан, но крака му продължава да посинява. Изпратен в плевенска болница, където лекарите констатират тромбоза на кръвоносните съдове в десния крак. И се започва борба за спасяването на крайника.

„Първа операция на 15-ти. Последва запушване, на другия ден – нова операция”, спомня си Стефан.

Млад мъж повторно с ковид-19 и много по-зле

„Интервенцията се наложи с идеята да се спаси периферното кръвоснабдяване и ако бяха успели, кракът можеше да бъде запазен, но не поддаде на лечението. Не стана и трябваше да вземе решение или влошени чернодробни показатели, или ампутация на крака. Времето не работеше в наша полза и на 26 декември беше ампутиран крака”, посочва съпругата на мъжа.

Тревожни симптоми при 35-45 годишните след COVID -19

В плевенската университетска болница, направили ампутацията на Стефан, ежедневно се сблъскват с тежките последици при пациенти прекарали ковид-19. Най-честите диагнози са инфаркт или инсулт, които трудно могат да бъдат предотвратени.

Специфичното при коронавируса е, че атакува епителни клетки, каквито има в цялото тяло. Най-тежки са трайните поражения, когато инфекцията достигне епителните клетки в стените на кръвоносните съдове.

„Няма големи тромби или лезии, които лесно да бъдат отстранени. Засягат се малките съдове и нещата отиват в по-неблагоприятна посока. Само за последните два месеца, след ковид-19, имаме 20 човека с инфаркт. По отношение на случаите с тромби в белия дроб – там са още повече. По отношение на случаите на запушени съдове на крака и ръце – поне шест случая. Повечето са спасени, но някои завършиха с ампутации”, посочва доц. д-р Яна Симова – началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък”.

Ново: ковид-19 може да увреди мозъка, без да е в него

По официални данни повече от четвърт милион българи са преболедували ковид-19 или в момента боледуват. Прогнозите на Българския кардиологичен институт, чийто член е и доц. Яна Симова, са, че над 100 хил. от тях имат или ще получат постковид синдром.

„Имам страшно много случаи. Хора, влизащи в този кабинет, идват и ми казват: „Аз не съм същият човек. Не се чувствам, така, както преди да хвана този вирус. Не мога да спортувам като преди. Не мога да мисля нормално. Не мога да се върна на своята работа. Не мога да съм същият в своето семейство”, посочва доц. д-р Симова.

Как Ковид-19 засяга човешкия мозък

Тя смята, че е време всички болници да започнат постковид кампания за превенция на заболяванията, които се получават след боледуване от коронавирусната инфекция.