Любопитно

Ангелов: Конституцията е ясна за еднополовите бракове

„Не виждам защо трябва да се променя българското законодателство за неща, които някой насилствено иска да наложи в България – тоест да има еднополови бракове, някой да променя законодателството. Конституцията е ясна – кой е майката и кой е бащата и няма защо да я променяме”. Така коментира в студиото на „Неделята на NOVA” депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов казусът с отказа на съда в Пазарджик да впише българка като баща на детето ѝ в акта за раждане.

Детето е родено в Чикаго. Жената има сключен брак в Америка, където нейната партньорка е биологичната майка на роденото дете. 32-годишната българка от 14 години живее в Чикаго. В Илинойс тя сключва брак с американка, тъй като в този щат еднополовите бракове са разрешени. През април 2019 година американката ражда момиченце, на което е издаден акт за раждане в Чикаго. В този акт като майка на детето е вписана американката, а българката като баща. В родния си град Панагюрище обаче тя получава отказ.

Защо семейство лесбийки избра село до Попово

„Мотивите и основанията за отказа за издаване на акт за раждане на детето са базирани на Коституцията на Република България, чл.46, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Видно от акта за раждане, който е издаден в САЩ, е , че там детето е с родители, които са от един и същи пол, но това категорично противоречи на законодателството в  страната ни и няма как, няма правно основание такъв акт за раждане да бъде издаден с тези данни, които съответстват на акта за раждане, издаден в САЩ”, заяви кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Всъщност жената е от тези, с които Панагюрище се гордее години наред. Още като ученичка тя постига невероятни успехи в областта на точните науки. За това и общината ѝ помага за следването в Америка с 4 хиляди евро. Според кмета е разочароващо сега да съди институцията, която ѝ е подала ръка.

„С така наречената „Дриновска стипендия” за подпомагане на деца, учещи в чужбина я подпомогнахме. Тя две години беше носител на тази стипендия”, посочва Белишки.

Жената от Панагюрище може да обжалва отказа пред Върховния административен съд. Но, ако върховните магистрати разпоредят да бъде издаден акт за раждане на роденото в Чикаго момиченце, на практика ще признаят еднополовия брак.

Според Юлиан Ангелов семейството се състои от мъж и жена и не може да има семейство от двама души от един пол и това не подлежи нито на морал, нито на закон.

Съдът не уважи еднополов брак в България

„На остров Тимбукту може да решат да се женят за козички, но това не означава, че в България трябва да им разрешим да направят същото”, заяви той.

„Може би във ВМРО фантазиите за остров Тимбукту и козичките са нещо реално, но в релания живот – това са смехории”, посочи от своя страна първият обявил се за гей политик у нас – Виктор Лилов и допълни:

„В 16 държави в ЕС са признати еднополовите бракове. Това са най-развитите и най-богатите държави в света. Те направиха това, защото човешките права са равни за всички”.

По думите му има законов начин подобни казуси да бъдат избегнати  в бъдеще.  

„Има много държави, които вече са признали равнопоставеността, включително брачното равенство. Тези казуси ще се увеличават, тъй като български граждани сключват брак с чуждестранни граждани в страни, в които това е позволено. Това може да се уреди, като се признае фактическото съжителство. Това ще помогне и на хомосексуалните двойки, но и на много хетеросексуални двойки”.

„Фактическото съжителство е признато в българското законодателство. Когато г-н Лилов не е чел българските закони – по-добре да не се изказва. Утре трима или петима може да решат да живеят заедно и да се обявят за семейство”, контрира от своя страна депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.