Днес

БСП София подреди листите си

Калоян Паргов

© Цветелина Белутова, Капитал

Калоян Паргов

Корнелия Нинова (25 МИР), Христо Проданов, зам.-председател на софийската организация на БСП (23 МИР) и Георги Свиленски, зам.-председател на софийската организация (24 МИР) са депутатите, които делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на БСП подредиха начело в трите столични района. По-рано през седмицата Националният съвет на партията определи водачите на листи и местата за коалиционни партньори и гражданска квота в тях.

В решенията на Градската конференция е записано, че столичната организация на БСП оценява високо досегашната дейност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и изразява подкрепа за тяхната принципна и последователна политика срещу сегашния модел на управление на страната, съобщават от пресцентъра на организацията.

И софийската онлайн конференция на БСП според социалисти е показала разделение и напрежение. Самият лидер на градския съвет на партията Калоян Паргов е критикувал Корнелия Нинова за „чистката при водачите“. От първите места в листите бяха махнати критици на Нинова. Критики имало и към Паргов – заради предложението му как точно да се гласува тайно за какдидат-депутатите, което предизвикало дълъг спор и взаимни обвинения.

Списъците с кандидати за депутати от три столични района 23, 24 и 25-и бяха подреждани до късно снощи. Един от водачите на листа – Таско Ерменков, който е първи Разград, е поискал да участва и в София (по закон може в две листи – б.ред.), но е получил подкрепа за последните места. В крайна сметка името му не присъства в оповестените сега листи.

В листата за 23 МИР на шеста позиция е поставена Теодора Овчарова, дъщеря на Румен Овчаров. Тя е член на Националния съвет на БСП. На втора позиция е Благовест Кирилов, а на трета се предлага да имат кандидат от гражданската квота или коалиционен партньор.

В 24 МИР на втора позиция е Димитър Данчев, следван от Николай Маринов.

В 25 МИР на трета позиция е поставен Антон Кутев, а второто място е за кандидат от гражданската квота или коалиционен партньор.

В София има напрежение, тъй като лидерът на организацията, която е най-голяма за партията – Калоян Паргов, не е на водаческо място в един от трите избирателни района, макар да има най-много номинации заедно с Нинова, която ще води по традиция в 25-и МИР. Според социалисти той ясно е заявил, че този път иска да е начело на една от листите, което не значи, че ще бъде депутат. По устав председатели на организации не могат да са народни представители и ако бъде избран, той трябва да се откаже от единия пост. Има и практика обаче водачи само да дърпат гласове, но да не влизат в Народното събрание.