Днес

Ваксината на AstraZeneca има проблем с вариант на вируса, Южна Африка спря използването ѝ

Ваксината на AstraZeneca има проблем с вариант на вируса, Южна Африка спря използването ѝ

© PA, Reuters

Ваксината на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) е показала в тест с относително малък брой участници, че не защитава напълно от 501Y.V2 – вариант на коронавируса, който стана известен по света като „южноафрикански“. Поради тази причина Южна Африка замрази употребата ѝ, докато властите получат съвет от учените как да продължат да я използват, съобщи в неделя вечерта здравният министърЗвели Мхизе, цитиран от „Ротерс“.

Новината за тази специфика съобщи в събота „Файненшъл таймс“, позовавайки се на статия, която трябва да бъде публикувана в понеделник. В текста ѝ се казвало, че по предварителни данни съвместният продукт с Оксфордския универститет осигурява ограничена защита срещу определени леки и средно тежки случаи на COVID-19 от един от най-заразните варианти на коронавируса.

Това бе потвърдено малко по-късно и от самата британска компания, като неин говорител подчерта, че става дума за малко изследване от фаза I/II на тестовете. Статията, цитирана аванс от „Файненшъл таймс“ не е преминавала през предварителен преглед от независими специалисти, които да потвърдят или отхвърлят твърденията в нея.

Проучването е на Университета във Витватерсранд и Оксфордския университет и е показало, че ефективността на ваксината значително намалява при южноафриканския вариант, пише „Файненшъл таймс“. Никой от участвалите малко над 2 хиляди доброволци (ваксината е поставяна на половината от тях) не е бил хоспитализиран и няма починали.

„Но не успяхме да потвърдим ефекта срещу тежките форми на заболяването и хоспитализациите, тъй като участниците бяха предимно млади и здрави пълнолетни граждани“, казват от AstraZeneca, цитирани от „Ройтерс“ (средната възраст на доброволците е 31 години – бел.ред.). Компанията смята, че ваксината защитава срещу тежки случаи предвид това, че неутрализиращата активност на антителата е еквивалентна на тази при други COVID ваксини, демонстрирали защита от тежко заболяване.

От British Medical Journal напомнят, че при мутирането на коронавируса в нови варианти от хилядите промени в него нищожен дял могат да доведат до важни за ваксинирането промени. „Оксфордският университет и AstraZeneca започнаха да адаптират ваксината към този вариант и бързо ще преминат през клиничната разработка, за да е готова тя – ако се наложи – да бъде пусната през есента“, обяснява още говорител на компанията.

Ваксината на AstraZeneca има проблем с вариант на вируса, Южна Африка спря използването ѝ

© Reuters

Продуктът на AstraZeneca действа срещу британския вариант (третият проблемен по света е бразилският), съобщиха създателите в петък.

В неделя Надим Захауи – британският министър, отговарящ за кампанията за ваксиниране, каза: „Виждаме много голяма вероятност за годишна или бустерна ваксинация наесен, а слез това – ваксиниране всяка година по начина, по който го правим с противогрипните ваксини, когато следим кой вариант на вируса се разпространява по света“.

В неделя властите съобщиха, че са поставили над 12 милиона дози и са на път до средата на февруари да ваксинират всеки от най-рисковите групи. Този успех на кампанията ще зависи от това колко бързо ще започне отмяната на ограничанията и дали през март ще отворят училищата в Англия, каквито са плановете.

Министър Захауи каза още, че страната не предвижда въвеждане на т.нар. паспорти за ваксиниране, защото „още не знаем ефекта от ваксините върху предаването на коронавируса, а и подобен документ би бил дискриминация“.